Всеки път, когато варите ориз и после изливате водата от варенето, вие се лишавате от един ценен бульон, който в Азия – най-вече в Китай, се смята за истински еликсир за здраве.
Става дума за ценната оризова отвара, на която се приписват редица лечебни и разкрасителни свойства. Въпреки че може да се приготви по много различни начини, в основата си тя представлява именно това – водата, в която сте сварили ориз.
Оризовата отвара има лечебен ефект при стомашни проблеми – знае се, че приемана вътрешно, тя действа чудесно при възпаления на стомаха и червата, при чревни разстройства и при влошено храносмилане.
Тя е добре познат и у нас лек срещу диария. Освен това отварата от ориз извежда токсините от тялото, с което го подмладява, укрепва и предотвратява някои заболявания. Поради факта, че отвежда и натрупаните в организма соли, тя е ефективна за лечение на остеохондроза, подагра и ставни възпаления.
Едновременно с това оризовата отвара може да помогне успешно да стопите килограми. Необходимо е да замените едно от яденетата за деня с чаша оризов бульон. Може също сутрин на гладно да изпивате по една чаша оризова отвара. Тази практика се прилага в Китай и се смята, че напитката дава енергия, издръжливост и сила за деня, отвежда излишната влага от тялото и детоксикира. Така, само след седмица, може да се отървете от някой излишен килограм.
Действително, оризовата отвара е много полезна. Водата, в която е бил сварен ориз, съдържа голямо количество витамини от групата В, витамин Е, витамин С, селен и редица други минерали.
Отварата обаче може да се приема не само вътрешно, но и да се прилага външно – за измиване на кожата на лицето и тялото, както и за измиване на косата.
При редовна употреба кожата става чиста, без излишна мазнина и изглежда млада и стегната. Миенето на косата с оризовата отвара ще я направи здрава, лъскава и неомазнена.
Приготвянето на отварата от ориз може да стане по няколко начина. Ние предлагаме един от всички тях. Поставете 100 грама ориз – добре измит, в литър вряща вода. Най-добре е да изберете кафяв ориз. След това намалете котлона на единица и варете около 40 минути. Ако прецените, че бульонът е твърде гъст, може да долеете малко вода. След това прецедете и съхранявайте отварата в хладилник за няколко дни. Свареният ориз може да използвате за консумация.
Използвайте отварата от ориз като лосион за коса или домашен тоник за лице.
Коментари