Предястията са много важна част от ритуала на хранене за французите. Едно от най-вкусните френски предястия е сладко-пикантният камамбер.
Необходими продукти: 1 кутия камамбер, 1 супена лъжица мед, 1 щипка розмарин, 1 дафинов лист, щипка млян черен пипер.
Начин на приготвяне: Сиренето се вади от кутията и се освобождава от хартията.
С остър нож върху сиренето се правят разрези като мрежа. Дафиновият лист се натрошава. Сиренето се слага във фолио, намазва се с мед, поръсва се с розмарин, дафинов лист и черен пипер. Завива се с фолио и се пече 6 минути на 170 градуса. Сервира се топло.
Артишокът със сос винегрет е традиционно френско предястие, което е много вкусно и ароматно.
Необходими продукти: 4 едри артишока, 1 лимон, 4 супени лъжици зехтин, сол на вкус, 1 супена лъжица горчица, 1 супена лъжица оцет.
Начин на приготвяне: Горната част на артишоците се отрязва на около една трета от общата височина, отстраняват се стъблата. С лъжица се отстранява сърцевината.
Всичко се слага в тенджера, залива се със солена вода, слага се нарязаният на половинки лимон и се вари 25 минути. Оставя се да изстине малко, без да се отцежда от водата.
Оцетът, солта, горчицата, зехтинът се разбъркват добре. Всеки артишок се вади от бульона и се отцежда. Сервират се, заляти със сос. Консумира се, като всяко листче от артишока се откъсва и се топи в соса.
Теринът от заешко месо е вкусно предястие.
Необходими продукти: 1 килограм и половина заешко месо, 300 грама свинско месо, 10 лентички бекон, 1 морков, 1 глава лук, 500 милилитра бяло сухо вино, 50 милилитра коняк, 2 супени лъжици олио, 1 супена лъжица масло, 1 връзка магданоз, 2 дафинови листа, щипка индийско орехче, сол и черен пипер на вкус, 200 милилитра месен бульон, 1 яйце.
Начин на приготвяне: Месото се смесва с виното, солта, черният пипер и индийското орехче. Покрива се и се оставя за 12 часа в хладилник. Лукът и морковът се нарязват на ситно. Кокалите от месото се запържват в смес от олио и масло до кафяв цвят. Добавят се лукът и морковите и всичко се задушава 4 минути.
В метална купа се смесват конякът, маринатата от месото и 500 милилитра вода. Кипва се, вари се 20 минути на бавен огън и се прецежда през сито. В чиста купа се изливат 200 милилитра от тази смес, добавя се нарязаният магданоз.
Заешкото и свинското месо се смилат и се смесват с бульона и яйцето. В дълга тясна тавичка, като за кекс, се постилат лентите бекон. Излива се сместа и отгоре се слагат дафиновите листа. Пече се на водна баня час и половина на 180 градуса.
Оставя се да изстине в тавата, вади се и се оставя на студено за едно денонощие.
Коментари