Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Популярни френски предястия

Популярни френски предястия

Видове сирена

Предястията във Франция, както и навсякъде по света, са топли и студени. Има няколко, които са придобили широка популярност във френската кулинария и които са много вкусни, макар понякога да звучат с една идея по-необичайно и с леки нотки на претенциозност.

Омлет с гъби

Френски омлет с гъби

Необходими продукти:

2 яйца, 150 г гъби, масло, 4 с.л сметана, черен пипер, мента, щипка сол и брашно

Начин на приготвяне:

Предварително нарязаните и почистени гъби се изпържват с масло, като им се добавя сол, черен пипер, мента, брашно, и сметана. След като гъбките заврат, след около 5 минути ги отдръпваме от котлона. В тиган сгорещяваме масло и правим омлет от яйцата. След като омлетът е готов от едната страна, преди да го обърнем, добавяме гъбите.

Картофени крокети

Необходими продукти:

1 кг картофи, 3 жълтъка, ½ ч.л. индийско орехче, сол, черен пипер, брашно

Начин на приготвяне:

Обелете картофите и ги сложете да се сварят. След това направете пюре от тях и оставете на котлона да се сгъстят, постепенно добавяте 3 жълтъка и разбърквате, след което добавяте подправките. Пюрето трябва да бъде достатъчно гъсто, за да можете да оформите крокети, след което да ги оваляте в брашно и яйце и да ги изпържите.

Панирано сирене камамбер

Необходими продукти:

300 г сирене камамбер, 150 г боровинки, 100 г захар, 1 ½ бр. портокал, 3 бр. карамфил, яйце, овесени ядки и галета за панировката

Печено сирене

Начин на приготвяне:

Сиренето внимателно се нарязва на филии и се овалва първо в галетата, после в яйцето и накрая – овесените ядки. Пържи се до златист цвят в силно загрято олио. През това време се загрява вода около 250 мл като в нея се добавя карамфила, захарта и 1 портокал, нарязан на по-едри парчета. Оставете леко да поври, след което добавете боровинките. Бъркайте постоянно и не отдръпвайте от котлона докато не се сгъсти. След това премахвате карамфила и портокала от соса. Подреждате в чиния сиренцата, сос и парче от половината портокал, който остана.

Френска лучена супа

Лучена супа

Необходими продукти:

500 г лук, 1 л телешки или пилешки бульон, масло, брашно, кашкавал

Начин на приготвяне:

Нарежете лука и го сложете в тенджера заедно с малко масло и захлюпете. След като е добре омекнал и задушен, премахнете капака и започнете да го пържите. Вече запържен, лукът е готов да му добавете литър бульон, малко сол и да оставите да покъкри на не много силен огън за 30 минути. След това добавете предварително разтворено брашно в 100 мл вода, за да сгъстите супата. Оставете отново на котлона да заври, изчакайте 3 минути и изключете. Сервирайте я топла и непосредствено преди поднасяне добавете в нея настърган кашкавал. Подходяща е да се похапва с крутони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest