Предястията във Франция, както и навсякъде по света, са топли и студени. Има няколко, които са придобили широка популярност във френската кулинария и които са много вкусни, макар понякога да звучат с една идея по-необичайно и с леки нотки на претенциозност.
Омлет с гъби
Необходими продукти:
2 яйца, 150 г гъби, масло, 4 с.л сметана, черен пипер, мента, щипка сол и брашно
Начин на приготвяне:
Предварително нарязаните и почистени гъби се изпържват с масло, като им се добавя сол, черен пипер, мента, брашно, и сметана. След като гъбките заврат, след около 5 минути ги отдръпваме от котлона. В тиган сгорещяваме масло и правим омлет от яйцата. След като омлетът е готов от едната страна, преди да го обърнем, добавяме гъбите.
Картофени крокети
Необходими продукти:
1 кг картофи, 3 жълтъка, ½ ч.л. индийско орехче, сол, черен пипер, брашно
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги сложете да се сварят. След това направете пюре от тях и оставете на котлона да се сгъстят, постепенно добавяте 3 жълтъка и разбърквате, след което добавяте подправките. Пюрето трябва да бъде достатъчно гъсто, за да можете да оформите крокети, след което да ги оваляте в брашно и яйце и да ги изпържите.
Панирано сирене камамбер
Необходими продукти:
300 г сирене камамбер, 150 г боровинки, 100 г захар, 1 ½ бр. портокал, 3 бр. карамфил, яйце, овесени ядки и галета за панировката
Начин на приготвяне:
Сиренето внимателно се нарязва на филии и се овалва първо в галетата, после в яйцето и накрая – овесените ядки. Пържи се до златист цвят в силно загрято олио. През това време се загрява вода около 250 мл като в нея се добавя карамфила, захарта и 1 портокал, нарязан на по-едри парчета. Оставете леко да поври, след което добавете боровинките. Бъркайте постоянно и не отдръпвайте от котлона докато не се сгъсти. След това премахвате карамфила и портокала от соса. Подреждате в чиния сиренцата, сос и парче от половината портокал, който остана.
Френска лучена супа
Необходими продукти:
500 г лук, 1 л телешки или пилешки бульон, масло, брашно, кашкавал
Начин на приготвяне:
Нарежете лука и го сложете в тенджера заедно с малко масло и захлюпете. След като е добре омекнал и задушен, премахнете капака и започнете да го пържите. Вече запържен, лукът е готов да му добавете литър бульон, малко сол и да оставите да покъкри на не много силен огън за 30 минути. След това добавете предварително разтворено брашно в 100 мл вода, за да сгъстите супата. Оставете отново на котлона да заври, изчакайте 3 минути и изключете. Сервирайте я топла и непосредствено преди поднасяне добавете в нея настърган кашкавал. Подходяща е да се похапва с крутони.
Коментари