С картофи можете да направите лесни е ефектни предястия. Те се съчетават с различни видове подправки, сирена, кашкавал, сметана и всевъзможни сосове.
Много пикантно и вкусно предястие са картофите с лют доматен сос. Необходими продукти: 800 грама картофи, 2 супени лъжици зехтин, 2 скилидки чесън, 1 чаена лъжичка лют червен пипер, 6 домата, обелени и нарязани, 1 супена лъжица доматено пюре, 1 щипка захар.
Загрейте фурната до 200 градуса. Наредете нарязаните картофи в тава и напръскайте с 1 лъжица зехтин. Подправете по вкус и печете 25 минути до златисто.
Пригответе соса. Загрейте останалия зехтин и запържете нарязания на ситно чесън за минута. Добавете нарязаните домати, доматеното пюре и захарта и оставете да къкри на бавен огън 15 минути, докато сосът не се сгъсти. Залейте картофите със соса и сервирайте.
Картофите с лимон са вкусно предястие, което се приготвя лесно. Необходими продукти: 6 едри картофа, щипка розмарин, 1 лимон. Загрейте фурната до 190 градуса.
Нарежете на парчета обелените картофи и ги сварете за 5 минути. Отцедете. Напръскайте тава с мазнина и подредете картофите, розмарина и нарязания на резенчета лимон.
Подправете по вкус и печете 40 минути. Преди да сервирате, напръскайте допълнително с лимонов сок.
Картофите с мед и оцет са нетрадиционно, но много вкусно предястие, което се приготвя лесно. Необходими продукти: 1 килограм по-дребни картофи, 5 супени лъжици оцет, 1 чаена лъжичка мед, 1 китка босилек, 2 супени лъжици олио, 4 супени лъжици зехтин, 1 супена лъжица настърган кашкавал.
Картофите не се белят, само се измиват и се варят 20 минути. Отцеждат се, охлаждат се и се обелват. Оставят се да се охладят напълно и в това време се приготвя сосът.
В малка купичка се кипва оцетът и медът в продължение на минута. Босилекът се накъсва на листенца, като една трета се оставят настрани, а другите се нарязват на ситно.
Картофите се нарязват на кубчета, запържват се и се посоляват. Добавя се сосът и картофите се задушават под капак за минута. Смесват се с листенцата босилек, зехтина и се поръсват с кашкавал. Сервират се топли.
При необходимост картофеното предястие с лекота може да се използва като гарнитура към месо и риба .
Коментари