Макар че ястията с картофи са много винаги е трудно да избереш кое да направиш. Вероятно, защото, както и да си ги приготвим, картофите винаги стават вкусни, а още по-хубавото е, че за повечето рецепти не са необходими и много продукти.
Популярна постна манджа е картофената яхния, за която са нужни само лук, морков, картофи и доматено пюре. Освен че става бързо, яхнията става и много вкусна и ароматна, ако ѝ добавим малко чубрица към края на готвенето.
Постното хранене е лесно и вкусно, особено ако изберете да готвите картофи. Ето и нашето предложение за яхния с картофи, само че с вино и малко по-различен вкус:
Картофи с червено вино
Необходими продукти: 1 кг картофи, 2 – 3 средни глави лук, 1 ч.ч вода, 1 ч.ч червено вино, 1 с.л брашно, червен пипер, дафинов лист, чубрица, магданоз и олио
Начин на приготвяне:
Обелените и измити картофи се режат на парчета. В мазнината си запържете брашното, като целта е да придобие кафеникав цвят. След това сложете водата и виното, както и малко сол. Добавяте всички подправки и накрая слагаме картофите. Захлупете с капак и оставете да поври около час.
Постен гювеч с картофи
Друга обичана постна манджа с картофи е гювечът. Слагаме много зеленчуци, но пък той се приготвя малко по-бавно. Заради всички зеленчуци, които съдържа се налага да отделим специално време на рязането.
Печени картофи на фурна
От друга страна, можем да си приготвим печени картофи на фурна – за тях не е необходима дълга подготовка и можем да експериментираме с подправките. Ако постите позволяват можем да добавим и сирена или кашкавал.
Проблемът при приготвянето на постни гозби с картофи е от това, че в повечето рецепти се слагат прясно мляко и яйца. Следващите две са разновидности на мусака и включват прясно мляко и яйца. В първата рецепта могат да не се добавят, ако не желаете:
Мусака от лук, гъби и картофи
Необходими продукти: 7-8 глави лук, 5-6 картофа, 400 г гъби, домати или доматено пюре, черен и червен пипер, сол, олио
Начин на приготвяне: Нарязвате лука на филии и го задушавате в мазнината. След като хубаво омекне, извадете го и сложете картофите, които също са нарязани на филии, да се запържат. Когато сте готови с тях, добавете мазнина в съда и запържете гъбите. В тава намажете с мазнина и започнете да редите – картофи, ред лук, сложете гъбите, отново ред картофи и т.н.
Хубаво е на всеки ред да добавяте черен и червен пипер, може и малко сол. След като свършите със зеленчуците, залейте с няколко настъргани домата и запечете докато течността се изпари. По желание направете заливка от две разбити яйца и черен пипер. Запечете.
Следващото ни предложение отново е мусака, но този път със спанак.
Картофена мусака със спанак
Необходими продукти: 1 кг спанак, 6 картофа, 3 домата, сол, мазнина, чубрица, 1 с.л брашно, 1 ч.л червен пипер
Начин на приготвяне: Спанакът се сварява, след което се запържва в 1 с.л брашно и малко червен пипер. Картофите се опичат във фурна, след което се белят и пресоват. Сместа се подправя с малко сол и чубрица и се запържва леко в олио или зехтин. След това започвате да редите в тава (предварително намазнена) ред спанак, ред картофи, докато свършат и двата продукта.
Най-отгоре нареждате нарязани на колелца домати, след което запичате мусаката в гореща фурна за не повече от 20 мин. По желание може да добавите и други подправки. Също ако предпочитате, заменете спанака с лапад или коприва. Още по-вкусна ще стане мусаката със спанак ще стане ако използвате и трите вида.
Коментари