Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Лесни ястия с картофи на фурна

Лесни ястия с картофи на фурна

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Лесни ястия с картофи на фурна
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.

Пригответе вкусни ястия с картофи на фурна. Необходими продукти: 4 едри картофа, 2 супени лъжици мазнина за печене, магданоз, сол и подправки на вкус, 4 парченца бекон.

Това ястие може да се използва като гарнитура към месо, а и като самостоятелно ястие. Обелете картофите и направете разрези напряко през половин сантиметър. Не разрязвайте докрай картофа.

Напръскайте картофите с олио, посолете ги, поръсете ги с подправки. Печете в тава, покрита с фолио, на температура 200 градуса. След 1 час махнете фолиото. Сложете нарязания бекон в разрезите на картофите и запечете още няколко минути.

Картофите, запечени с гъби, са подходящи както за официални вечери, така и за ежедневието. Необходими продукти: 7 картофа, 400 грама печурки, 2 глави лук, половин чаша течна сметана, 3 супени лъжици масло, 1 супена лъжица настърган кашкавал, копър, сол.

Картофите се нарязват на пръчици, запържват се до златисто и се посоляват. Гъбите се запържват, отделно се запържва нарязаният на ситно лук. Всичко се смесва с картофите, добавя се сметаната.

Сместа се посипва с кашкавал и се пече до златисто във фурната. Готовото ястие се поръсва с нарязан на ситно копър.

Лесни ястия с картофи на фурна

Картофите с шунка и гъби. Необходими продукти: 10 картофа, 100 грама шунка, 150 грама печурки, 1 супена лъжица настърган кашкавал, 1 глава лук, 4 супени лъжици масло, 1 чаша течна сметана, зелени подправки, сол.

Лукът и гъбите се почистват и се нарязват, запържват се поотделно. Смесват се с нарязаната на ситно и запържена шунка. Добавете сметаната и мазнината от пърженето на гъбите и задушете петнадесетина минути.

Картофите се сваряват, нарязват се на кръгчета, запържват се, заливат се със сметаната, добавят се гъбите, лукът и шунката, поръсват се с настъргания кашкавал и се запичат десетина минути. Поръсва се със зелени подправки.

Картофите с тиквички. Необходими продукти: 6 картофа, 1 тиквичка, 1 чаена чаша течна сметана, 1 супена лъжица настърган кашкавал, 2 супени лъжици масло, сол.

Сварете картофите, без да ги белите, нарежете ги на кръгчета и запържете в масло. Тиквичката се обелва, нарязва се на кубчета и са запържва. Тиквичката и картофите се смесват, заливат се със сметаната, посоляват се, поръсват се с кашкавала и се пекат до омекване.

Картофите със сметана. Ястието става вкусно и бързо. Необходими продукти: 10 картофа, половин чаша течна сметана, 1 супена лъжица галета, 3 супени лъжици масло, 1 супена лъжица настърган кашкавал, зелени подправки, сол.

Картофите се сваряват, без да се обелват, след това се обелват, нарязват се на кръгчета и се запържват. Заливат се със сметана, в която е добавен настърганият кашкавал, поръсва се с галета и се пече до омекване. При сервиране се полива с разтопено масло и се поръсва със зелени подправки, нарязани на ситно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest