Пригответе супа с лимон и макарони, подходяща за диабетици. За 6 порции супа са необходими 1700 милилитра пилешки бульон, 125 грама пълнозърнести макарони, 3 яйца, сокът от 1 лимон, 2 супени лъжици ситно нарязан зелен лук, резенчета лимон за украса.
Кипнете бульона, добавете макароните и варете до омекване. Разбийте яйцата до пяна, добавете лимоновия сок и 1 супена лъжица студена вода. Добавете два черпака горещ бульон на тънка струя, при постоянно разбъркване.
Върнете цялата смес в тенджерата и загрейте на бавен огън в продължение на две минути. Добавете подправки, украсете с резенчета лимон и сервирайте.
Лесно можете да приготвите подходящото за диабетици ястие мариновано телешко. За четири порции са необходими 1 килограм телешко месо, 1 супена лъжица зехтин, 5 дафинови листа, 200 милилитра червено вино, 2 ситно нарязани глави лук, 2 супени лъжици горчица, 300 милилитра бульон от зеленчуци.
Пригответе марината, като сложите месото в купа и го полеете с 1 супена лъжица зехтин, подредите отгоре 5 дафинови листа, залеете го с червено вино и поръсите с лука.
Маринова се цяла нощ в хладилника, но можете да съкратите процедурата до 4 часа. Загрейте фурната на 200 градуса, сложете месото в тавата и добавете маринатата.
Намажете месото с горчица, добавете сол и черен пипер на вкус, налейте в тавата горещия зеленчуков бульон. Печете 45 минути и ако искате, оставете още малко във фурната, за да хване вкусна коричка. Сервирайте със зелен фасул.
С помощта на зелени ябълки пригответе лесен десерт за диабетици. Той се приготвя за по-малко от час. Необходими са 4 малки зелени ябълки, кората и сока от малък портокал, 25 грама кафява захар, 25 грама стафиди, 25 грама масло.
Загрейте фурната до 200 градуса. Изрежете сърцевината на ябълките и направете разрез по цялата им окръжност в средата, за да не се напукат при печенето.
Подредете ябълките в малка тавичка така, че да стоят плътно една до друга. Смесете настърганата кора от портокала със сока от плода, добавете захарта и стафидите.
Разделете плънката на четири части и напълнете с нея издълбаната сърцевина на ябълките. Върху всеки плод поставете по малко парченце масло и налейте 2 супени лъжици на дъното на тавата. Печете половин час, сервирайте с няколко лъжици йогурт.
Коментари