За диабетици се препоръчва ястията да са с намалено съдържание на мазнини и въглехидрати, но това не означава, че те не могат да бъдат приготвени вкусно.
Вкусни и полезни са сочните кюфтенца с три вида месо.
Необходими продукти: 200 грама свинско месо, 200 грама телешко месо, 200 грама пилешко месо, 1 глава лук, 2 филийки пълнозърнест хляб, 4 супени лъжици прясно мляко, 2 скилидки чесън, 2 яйца, 2 супени лъжици брашно, 3 супени лъжици олио, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват на сняг. В блендер се смилат филийките с прясното мляко. Ако разбиването е трудно, се добавя малко топла вода.
Смесват се трите вида месо, нарязани на ситно, и се смилат в месомелачка. Към месото се добавя хлябът с мякото и нарязаният на ситно лук, смесен с жълтъците. Всичко се разбърква, подправя се със сол и черен пипер. Добавят се белтъците, всичко се смесва внимателно с лъжица. С влажни ръце се оформят кюфтета, овалват се в брашно и се запържват на среден огън от двете страни до златисто.
Пъстървата със зеленчуци също е подходяща за диабетици.
Необходими продукти: 1 килограм пъстърва, 1 китка магданоз, сокът от половин лимон, 2 тиквички, 4 домата, 2 червени чушки, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, черен пипер и сол на вкус, 3 супени лъжици олио.
Начин на приготвяне: Пъстървата се почиства и от двете страни се разрязва дълбоко, за да поеме от зеленчуковия сос. Пъстървата се слага в тава, застлана с алуминиево фолио, предварително намазано с олио. Пъстървата се натърква отвън и отвътре със сол и с черен пипер. Полива се със сока от половината лимон и се поръсва с нарязания на ситно магданоз.
Тиквичките се обелват и се нарязват на кръгчета, доматите се нарязват на половинки, чушките се нарязват на кръгчета, лукът се нарязва на филийки. Чесънът се нарязва на ситно.
Около пъстървата се нареждат зеленчуците и се поръсват с чесъна. Всичко се напръсква с малко олио и се покрива с фолио, без да се запечатва плътно. Пече се в загрята на 200 градуса фурна. След 20 минути фолиото се маха и се оставя 15 минути да се запече.
Коментари