Българската кухня предлага изобилие от апетитни рецепти, приготвени на фурна. Сред тях са многото гювечи, плакии, пълнени чушки, различни съчетания с ориз, които са ни така любими.
Мусаката е едно от традиционните български ястия на фурна. Тя се приготвя лесно дори и от хора без кулинарен опит, като всеки път резултатът е повече от добър.
За средно голяма тава са необходими: килограм и половина картофи, половин килограм смесена кайма, 2 глави лук, 3 домата или 3 с.л доматено пюре, 1 кофичка кисело мляко, 3 яйца, 4-5 с.л. брашно, олио, 1 с.л. червен пипер, сол, черен пипер, чубрица.
Начин на приготвяне: В тенджера се налива олиото и в него се задушава нарязаният на дребно лук. Ако се използват пресни домати, половината от тях се нарязват на малки парчета и се запържват с лука.
Добавя се каймата, като се натиска с вилица за да се разделя на парчета при запържването. Когато се поизпари водата, се поръсва с червения пипер, сваля се от котлона и се добавят черният пипер и чубрицата.
Картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Сипват се при каймата, посолява се и всичко се разбърква добре. В тавата се нареждат шайби от останалите домати и върху тях се изсипва съдържанието на тенджерата. Ако се използва доматено пюре, то се смесва с картофите.
Залива се с една чаша гореща вода и тавата се слага в предварително загрята фурна. Ястието се пече около 1 час на 200 градуса.
Когато картофите са готови и са станали златисти, мусаката се полива с предварително приготвената заливка от смесените мляко, яйца и брашно.
Връща се във фурната за около 10 минути, докато заливката се запече до златисто. Поднася се нарязана на квадрати, поръсена с магданоз и гарнирана с кисело мляко.
Друго традиционно българско ястие на фурна са пилешките бутчета или гърди с ориз.
Необходими продукти: 6 бутчета или 600 грама пилешки гърди, 2 и 1/2 чаени чаши ориз, 30 мл олио, топла вода, черен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне Бутчетата се сваряват леко, за да поомекне месото. Оризът се запържва до изцъкляне и се слага да се пече в тавата, като се залива с топлата вода в съотношение 1:3 ориз:вода.
Пече се около 40 минути на 200 градуса. Когато оризът е почти готов, се слагат отгоре пилешките бутчета, за да се запекат. Поръсва се със сол и черен пипер и се сервира.
Коментари