С вкусни сосове месото е много по-апетитно и вкусно. Пригответе креолски сос, той е пикантен и събужда апетита. Подходящ е не само за месо, а и за риба.
За приготвянето му са необходими 500 грама домати, 1 люта чушка, 4 маслини, 1 глава лук, 30 милилитра бяло вино, черен пипер, сол. Доматите се обелват, като предварително се попарят с вряла вода.
Нарязват се задушават се леко и след това се пасират. Лукът и червената чушка, нарязани на ситно, се запържват. Добавя се доматеното пюре и нарязаните маслини.
Добавят се черният пипер и солта, залива се с виното и се задушава петнадесет минути. По желание този сос може да се направи по-пикантен или по-умерен.
Сос с топено сирене се приготвя от 800 грама консервирани домати, 1 чушка, подправки на вкус, три скилидки чесън, 150 грама топено сирене. Чушката се изпича, обелва се и се нарязва на ситно.
Доматите се пасират, добавят се нарязаните на ситно чеснови скилидки и подправките. Слага се на котлона и когато заври, се добавя нарязаното топено сирене и по желание – зелени подправки. Вари се, докато сиренето не се разтопи, като постоянно се разбърква.
Сосът с коняк е подходящ за месо, но също така и за риба и дори за десерти. Необходими са ви 200 милилитра коняк, 2 супени лъжици захар, 30 грама масло.
Захарта и маслото се разтопяват на бавен огън, разбъркват се до еднородна смес и при непрекъснато разбъркване се добавя конякът. След като сосът кипне, веднага се залива с него месото.
Пикантният сос е подходящ за печено и пържено месо. Степента на пикантност се регулира по вкус. Необходими са 2 домата, 1 глава лук, 1 люта чушка, 4 супени лъжици оцет, 2 супени лъжици зехтин.
Доматите се попарват с вряла вода и се обелват, нарязват се на ситно. Лукът се реже на ситно, както и лютата чушка. Всичко се смесва, залива се с предварително смесения със зехтина оцет, бърка се с миксер и се сервира охладен.
Коментари