Представяме ви три рецепти за говеждо месо – при първата, най-добре е, ако разполагате с месо от бут. За втората рецепта препоръчваме да не взимате много сухо говеждо, защото гозбата ще стане по-вкусна, ако месото е по-мазничко. За последната рецепта, също е най-добре да използвате месо от бут.
Задушено говеждо със сметана
Необходими продукти: 1 кг говеждо месо, сланина, 5 с.л. сметана
За марината: Равни части вода и оцет, дафинови листа, бахар и черен пипер на зърна.
Начин на приготвяне: Месото се реже на едри късове и се слага да престои в маринатата за една нощ. На сутринта отцеждате хубаво хапките и ги шпиковате със сланина. Пържите ги в сгорещена мазнина, а след като ги извадите, ги посолявате.
Когато всички са запържени, връщате ги в олиото и ги заливате с 3 ч.ч. вода. Оставяте месата да покъкрят за час. След това добавяте сметаната в соса и изключвате котлона. Ястието може да се сервира с гарнитура от пържени картофи.
Говеждо месо със зрял боб
Предварително нарязвате месото на хапки и го слагате да се вари, докато омекне. Бобът също се вари до омекване, без подправки или зеленчуци.
След това запържвате първо глава лук и 4 моркова, добавяте говеждите хапки, няколко скилидки чесън, боба и магданоз. Подправяте всичко това със сол, заливате с гореща вода и оставяте гозбата за половин час да покъкри.
Рулца от говежди котлети
Необходими продукти: 1 кг говежди котлети, чесън, сланина, лимон, черен пипер, сол, 500 мл червено вино, олио
Начин на приготвяне: Котлетите чукате с дървено чукче за пържоли – трябва да са достатъчно големи, за да могат да се увият на рула. Шпиковате всяка от пържолите със скилидки чесън и парченца сланина, след което поръсвате с черен пипер, сол и намазвате котлетите хубаво с лимонов сок.
Оставете ги за 4–5 часа в хладилник. После ги изваждате и всяко от тях навивате на рулце, след което завързвате рулцето с конец, за да не се разпадне. Запържвате всяко руло в сгорещена мазнина.
След това нареждате рулата в тавичка, която предварително сте намазали с олио и ги слагате да се пекат – в тавата изсипвате и виното. През десетина минути поливате месата с виното. След като омекне месото, гозбата е готова. Сервирате с картофено пюре и задушени зеленчуци с ориз.
Коментари