Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Класически сосове за месо

Класически сосове за месо

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Сосове за месо

Сосове за месо могат да се приготвят от различни продукти, те засилват вкуса и аромата на месото. Някои видове месо се поднасят изцяло в сос, а някои само се заливат частично. За аромат и допълнителен вкус в сосовете се добавят подправки.

Доматен сос

Холандски сос

Необходими продукти: 1.5 килограма домати, 150 милилитра олио или зехтин, 1 щипка черен пипер, сол на вкус.

Подбират се пресни домати и им се вадят семките. Нарязват се и се протриват през сито. Варят се сгъстяване и се добавят олиото, пиперът и солта.

Сметанов сос

Сметанов сос

Необходими продукти: 2 супени лъжици масло, 1 супена лъжица пшеничено брашно, 1 чаша сметана, сол, млян черен пипер, свежи зелени подправки на вкус, половин чаша бульон.

Кафяв сос

Маслото се разтопява и в него се запържва брашното до златисто. Сваля се от котлона и постепенно се добавя бульонът, добре се разбърква и се вари. Добавят се сол, пипер, сметана и отново се кипва. Посипва се със ситно нарязаните зелени подправки.

Кафяв сос

Необходими продукти: 2 супени лъжици масло, 2 супени лъжици брашно, половин литър бульон или вода, сол, пипер, 1 дафинов лист, 1 супена лъжица сметана.

В тенджера се разтопява маслото и се запържва брашното до златисто. Добавя се бульонът или водата и се вари на слаб огън, като се разбърква непрекъснато. Накрая се слагат солта, подправките и сметаната. Този сос е особено подходящ за заливка на шишчета и месо на скара.

Гъбен сос

Необходими продукти: 20 грама масло, 200 грама печурки, 1 глава лук, 1 супена лъжица брашно, половин литър бульон или вода, сол, млян черен пипер на вкус, 2 супени лъжици сметана, 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз.

Почистените гъби и лук се нарязват и запържват. Добавя се брашното. Размива се с бульона или водата. Посолява се, добавя се пиперът и магданозът. Последно се добавя сметаната.

Холандски сос

Необходими продукти: 3 жълтъка, 1 супена лъжица вода, сол, захар, 150 грама масло, лимонов сок. Жълтъците се разбъркват в солена вода и се загряват на водна баня, като на парченца се прибавя маслото.

Когато цялото масло се смеси с жълтъците, се добавя лимонов сок на вкус и захар. Този сос е много подходящ за шишчета и месо на скара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest