Пелмените са едно от най-емблематичните руски ястия, които донякъде напомнят италианските тортелини. Но са си чисто руско творение, вероятно "родено" някъде из далечните и студени сибирски земи.
Днес надали ще тръгнете сами да си приготвяте пелмени, защото те вече се продават в много магазини. Ако искате обаче да ги похапвате като руснаците, не правете грешката да ги консумирате поръсени с пармезан или пекорино.
Още по-малко пък с добавен към тях кетчуп. Руснаците биха изпитали неподправено възмущение отновно подобен маниер, а и ще са си прави.
Това е причината тук да ви представим 3 класически соса за руски пелмени.
1. Пелмени със заквасена сметана
Да, точно така. Готова заквасена сметана, която нарочно включваме към списъка си за класически сосове за пелмени, защото макар и да не е сос, това е вероятно най-често срещания начин, по който руснаците консумират своите пелмени. Важно условие е сметаната да е току-що извадена от хладилника и да се добави към все още горещите пелмени, за да може да се усети разликата между горещото и студеното.
2. Пелмени със сос от хрян
За приготвянето на този сос си подгответе 250 мл бульон, към който да добавите 1 ч.ч. сметана. Разбъркайте добре и оставете сместа леко да се затопли. Отделно запържете в малко масло около 100 г настърган хрян, капнете няколко капки бяло вино или оцет. Смесете сметановия сос със запържения хрян, оставете всичко да кипне и след като подправите със сол и черен пипер ще разполагате с класически руски сос за пелмени.
3. Гъбен сос
Гъбите са на висока почит в Русия, така че и гъбеният сос се използва както към пелмени, така и към всякакви други месни ястия. Нямаме намерение да ви учим как се прави гъбен сос, но за да има руски привкус, то към него задължително трябва да добавите малко настърган хрян или поне чесън.
4. Млечен сос с горчица и майонеза
Както споменахме в началото, руснаците много обичат заквасената сметана, която се явява и най-предпочитана от тях добавка при сервиране на традиционните пелмени. Ако не разполагате със сметана обаче можете към по-високомаслено кисело мляко да добавите горчица, майонеза, малко пресован чесън, сол и черен пипер на вкус. Сосът отново трябва да се поднесе студен към все още топлите пелмени.
В заключение ще добавим, че на руснаците нищо няма да им попречи да консумират любимите си пелмени с водка, но на вас пък нищо не ви пречи да ги консумирате с червено вино.
Коментари