Пелмените са сред любимите тестени изделия на руснаците. В превод името на думата пелмен означава хлебно ухо, което се обяснява с характерната форма на това тестено изделие. Ако искате да си приготвите сами пелмени, не се притеснявайте, тъй като единственото по-сложно нещо е не самото им оформяне, а приготвянето на тесто, без да се използва мая. Веднъж научим ли как се приготвят, можем бързо да ги замразим и да си ги похапваме, когато пожелаем.
Тесто за пелмени
Необходими продукти: 2.5 водни чаши брашно, 1/2 водна чаша прясно мляко, 1/3 чаша вода, 1 ч. л. масло, 1 яйце, сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Брашното се изсипва върху кухненския плот и в направеното след това в центъра му кладенче се слагат постепенно яйцето, предварително смесените вода и мляко. От тази смес трябва да се замеси тесто, а след като изглежда почти готово, към него се прибавя и маслото.
2. Готовото тесто се разточва и с помощта на чаша или подходяща формичка се изрязват кръгчета.
3. Върху всяко изрязано по този начин кръгче се слага какъвто искате пълнеж (по-долу има изброени варианти за плънка). Не прекалявайте с количеството на пълнежа, тъй като после ще трябва да защипете краищата на кръгчетата, така че да се получи полумесец. Готовите пелмени се слагат върху посипан с брашно кухненски плот.
Тук е моментът да се спомене, че ако искате хем в момента да си хапнете вкусни пелмени, хем да имате съхранени и за по-късен период, е добре да си приготвите двойно количество пелмени. Това означава, че те ще бъдат приготвени по абсолютно същия начин, но с двойна доза от изброените продукти. След като сте ги приготвили, може спокойно да замразите част от тях.
4. Пелмените, които ще ядете на момента, се пускат във вряща посолена вода. Щом започнат да изплуват на повърхността ѝ, това означава, че са готови и можете лесно да ги извадите с решетъчна лъжица.
Плънката може да бъде приготвена от почти всичко, но най-популярна е тази от говеждо, свинско или телешко месо, които могат да бъдат и смесени, като месото се слага под формата на кайма и към него се добавят каквито желаете подправки и ситно нарязан лук.
Ако сте вегетарианци, нищо не Ви пречи да сложите само ситно нарязани зеленчуци. Има и пелмени с риба. Всички те се ядат топли, поляти със сметана или със сос от горчица, разреден с оцет.
Коментари