За да приготвите карамелизирани ябълки, ще трябва да се запасите с търпение. Това е традиционен зимен десерт, с който можете да зарадвате не само децата, но и възрастните.
Без карамелизирани ябълки не минава нито един зимен празник. Въпреки че изглежда трудно, карамелизираните ябълки могат да бъдат приготвени в домашни условия.
За карамелизирани ябълки са подходящи твърди кисели сортове ябълки. За пет ябълки са необходими двеста и петдесет грама кафява захар, сто и десет милилитра вода, една чаена лъжичка оцет, една супена лъжица краве масло, пет дървени шиша, хартия за печене, половин чаена лъжичка канела.
Смесете в тенджера захарта с водата. Когато сиропът кипне, намалете котлона, добавете маслото, оцета и канелата. Оставете сиропа да кипи десет минути, като го разбърквате.
Можете да добавите червена хранителна боя в карамела за ябълките, за да изглеждат абсолютно традиционни. Налейте гореща вода в по-голям съд и го загрейте.
Прободете всяка ябълка с шиш и ги потопете във врящата вода. Оставете ги да кипят две минути. Там те ще омекнат и ще се разтопи невидимия слой восък, с който се покриват, за да не гният.
Извадете ябълките и ги подсушете. Когато карамелът започне да образува мехури, проверете дали е готов, като капнете една капка върху чиния. Ако тя се точи, карамелът ви е готов.
Наклонете на една страна съда с карамела и бързо пъхнете ябълките една по една, като ги завъртате покрай оста им, за да се покрият равномерно с карамел.
Оставете ябълките да съхнат върху хартия за печене, най-добре восъчна. Ябълките могат да се украсят с течен шоколад.
Консумирайте карамелизираните ябълки няколко часа след приготвянето им и не ги съхранявайте повече от два дни.
Ако обичате да слагате ябълки във вашите рецепти, препоръчваме да опитате нашите рецепти за ябълков сладкиш, щрудел с ябълки или ябълков пай.
Коментари