Малко неща носят усещането за дом, като например сладкият аромат на канела, който се носи във въздуха, докато печем ябълки в кухнята. Това определено е ароматът на есента и зимата, присъстващ на трапезата на всяко българско семейство. Невероятният вкус на този десерт ни успокоява и ни връща в детството. Кара ни да си помечтаем за безгрижието на детските години.
Почти всеки вид ябълка е подходящ за печене. Важно е да се знае, че обикновено за по-меките ябълки е нужно по-малко време на престой във фурната, а пък по-свежите запазват по-добре формата си.
Към ябълките може да добавите различни пълнежи, преди да ги изпечете. Когато искате да бъдете по-изобретателни, оставете въображението си да работи. Може да приготвите ябълките и със сушени плодове, билки, подправки, кленов сироп, сирене или ядки - изцяло зависи от вкуса и предпочитанията ви.
Маслото, канелата, кафявата захар и орехите са традиционните добавки, които всеки от нас познава много добре и използва. Затова ще ви представим в няколко стъпки обичайната рецепта за печени ябълки:
• Стъпка 1
Започнете с измиване на ябълките. После изрежете горната част им част като капаче. Издълбайте вътрешността на плода. Запазете капачетата за по-късно.
• Стъпка 2
Поставете издълбаните ябълки в съд за печене по ваш избор. Ако е необходимо, изрежете тънко парченце от дъното на всяка ябълка, за да седи изправена.
• Стъпка 3
В малка купичка пригответе пълнежа, като смесите орехите, кафявата захар и канелата. Разбъркайте сместа и я разпределете равномерно с лъжица във вече издълбаните ябълки. След това поставете парченце масло върху всяка ябълка и покрийте с изрязаните капачета.
• Стъпка 4
Сипете малко вода в съда за печене, за да не залепнат ябълките. Печете в загрята на 190 градуса фурна в продължение на 30-40 минути или докато ябълките покафенеят. Сервирайте печените ябълки, докато са още топли, с топка сладолед.
Вече знаете колко лесни за приготвяне са печените ябълки. Освен това са и изключително здравословни. Те съдържат много витамини, минерали, калий, калций, аскобринова киселина, пектин, фибри и др. Помагат в борбата с холестерола, както и с нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система. Укрепват имунната система и са много подходяща храна за бебета.
Това са само част от многобройните здравословни качества на популярния плод. Не му мислете повече. Пригответе си този вкусен десерт още днес и създайте допълнителен уют за вас и любимите ви хора!
Коментари