Орехите са любима и добре позната ядка у нас. Има обаче и малко по-неизвестна тяхна разновидност с името пекан. Така се нарича американският орех, който често се среща и като маслен, защото ядките му са по-сладки и с по-висока масленост, отколкото познатите ни орехи.
Какво представлява северноамериканското предложение на пазара на ядки, какви свойства и какво приложение има, е предмет на тази статия.
Кратка история на орехите пекан
Carya illinoinensis е латинското название на вида орех, наричан също пекан. Той е традиционна храна за северноамериканските индианци, които го използват обаче за приготвяне на напитка. Тя се доближава най-много до днешното ядково мляко, което познаваме. Ядките се счукват в хаванче и се смесват с вода.
През ХVІ век европейците пренасят пекана на територията на Стария континент. Тъй като е непретенциозно растение, пеканът се аклиматизира лесно в новата среда. Дървото принадлежи към дълголетниците и расте доста бавно. Плододаването започва след 4 или 5 години, като всяко дърво дава годишно до 200 килограма ядки в продължение на 300 години. Плодът прилича на добре познатия ни орех, но е по-издължен и ядката е сплесната, а черупката е по-гладка и със затворени шевове.
Тъй като е високомаслен и съдържа до 71% мазнини, орехът пекан гранясва лесно. Мазнините са предимно под формата на ценните омега-6 мастни киселини. За този орех е характерно, че съдържа в най-концентрирана форма манган, затова се използва за набавяне на този елемент в организма. Нужно е да се съхранява затворен на сухо място.
Състав и енергийна стойност на орех пекан
Пеканът е ядка, която съдържа разнообразие от ценни елементи. Тя е богата на биоактивни съединения с растителен произход.
Съдържа множество витамини - А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, С, Е, К.
Съдържа макро елементи - калий, калций, магнезий, натрий, фосфор.
В състава се срещат също микроелементите - желязо, манган, мед, селен, цинк, флуор.
Трябва да се добавят и дъбилните вещества и мононенаситените мазнини. Ядките са богати на гама токофероли, които предпазват от окисление мазнините, протеините и ДНК клетките.
Фитостеролите в състава намаляват нивата на лошия холестерол в кръвта.
Енергийната стойност също заслужава внимание.
- Мазнините са 71%, от които наситените са 6;
- Въглехидратите са 5.8, от които захарите са 4.3;
- Протеините са 9.2;
- Съдържанието на сол е 0.003.
Всички стойности са за 100 г ядки.
Хранителни ползи от консумацията на ядки пекан
Сърцевината на пекановия орех е изключително вкусна, висококалорична и сладка. Полезните му свойства са много.
Насърчават храносмилането
Консумацията на ядките е благоприятна за храносмилателните процеси и помага при неразположения в стомашно-чревния тракт. Растителните фибри и минерали, които са част от състава, участват в обмяната на веществата. Те имат положителен ефект при дискомфорт в стомаха и подпомагат смилането на храната. Фибрите облекчават метеоризма в червата, тушират коликите и други оплаквания. Активните биологични вещества допринасят за чревното здраве при редовно използване.
Имат антиоксидантно действие
Изобилието от растителни елементи оказва мощно антиоксидантно действие и неутрализира свободните радикали, блокирайки натрупването на токсини. Проучвания върху действието на пекановите ядки доказва, че те имат силно противовъзпалително действие.
Благоприятният ефект на фибрите
Пекановите ядки са много питателна храна и значителен източник на фибри, полезни въглехидрати, протеини и мазнини. Ниското съдържание на въглехидрати и високото на полезни мазнини, протеини и фибри допълват отличните им свойства като здравословна храна. Разтворимите фибри лесно се метаболизират от добрите бактерии в червата. Отличните количества магнезий улесняват храносмилателните процеси и редуцират апетита, защото засищат бързо.
Здравословни ползи и вреди от ядките пекан
От всички ядки, богати на мазнини, се извлича масло. Пекановата ядка не прави изключение. Маслото се извлича обаче само при голяма преса и със студено пресоване. Така запазва свойствата си. Миризмата на полученото масло е на орех с лек дъх на зехтин. Вкусът му също е маслинен, с много приятен оттенък.
Здравословният ефект се простира върху работата на сърцето, състоянието на кръвоносните съдове, понижаване нивата на холестерол в кръвта. То предотвратява атеросклероза, предпазва от разширени вени. Има и антираков ефект.
При простудни заболявания може да се използва маслото за втриване или да се вдишва.
При силно главоболие се препоръчва намазване с маслото в мястото, където се усеща напрежението.
При ухапвания от комари, слънчеви изгаряния, дразнения по кожата, дерматити, гъбички, отоци се препоръчва мястото да се успокои с намазване с пеканово масло.
В спа салоните пекановото масло се добавя към масажните кремове за овлажняване и освежаване на кожата. То обновява клетките, повишава еластичността и освежава сухата кожа.
Смята се, че продуктът от ореховите ядки на пекана има благоприятно здравословно действие върху организма на възрастните хора най-вече заради това, че забавя процеса на стареене. То също предпазва и от въздействието на канцерогенни вещества и затова се препоръчва на тези, които работят във вредна среда.
При втриване в ноктите и косата им придава здрав и сияен вид и много добри еластични свойства.
Шепа паканови ядки се препоръчва при авитаминоза и анемия.
В големи количества ядките от пекан са вредни за тялото, те не задоволяват глада като фъстъците примерно, а са повод за поява на алергични реакции. За хора, страдащи от омазнен черен дроб, ядките са противопоказни заради високата си масленост. При бременност и кърмене е добре да се използват с повишено внимание, а също и след задължителна консултация с лекар.
Кулинарна употреба на орехи пекан
Тази ядка отвътре изглежда като орех, но има по-удължена черупка и по-мек вкус без никаква горчивина. Това го прави приятен за консумация. Използват се както самите ядки, така и маслото от пекан.
Маслото за готвене се използва най-често когато се приготвя плънка за пълнене на различни продукти - риба, птици, месо. Комбинира се добре с ориз, полента, гъби. В салата също има приятен вкус. Много често маслото се сервира с балсамов оцет и различни сирена. Придава екзотичен вкус на всякакво домашно печено.
Ядките се включват в различни кулинарни рецепти в сурово или сушено състояние. Американците слагат ореха към всякакви кулинарни шедьоври, които приготвят - в орехови пайове, кифлите, пудингите, дори в сиропите. Пеканът е важна добавка във всякакви десерти с орехи и с него се поръсва под форма на трохи или се слага към ореховите сладкишите, а понякога е украса на закуската.
Пастата често е намазвана на филийка хляб или на бисквитка. Орехът търпи да бъде поръсен както със захар, така и със сол.
Класическият орехов десерт с пекан се прави от блатове за торта, върху които се разстила пласт от смес на орехи пекан, ванилова захар, лъжица алкохол по избор, лъжица кафе, яйца и обикновена захар. След изпичане на ореховата торта тя се гарнира с ванилов сладолед и ягоди, добавя се и кленов сироп.
Умерената консумация на този вкусен продукт дава много здравословни ползи на тялото и приятни усещания на сетивата.
С масления пекан може да се приготвят още:
- орехов кекс;
- бисквити с орехи.
Коментари