Във всяка рецепта за сладкиши обикновено се уточнява и времето и температурата за изпичане на десерта. Но понякога в рецептата не се споменава времето и температурният режим.
Температурата, на която се пекат сладкишите, влияе върху крайния резултат и от това зависи дали сладкишът ще изглежда добре и ще е изпечен, както трябва.
В противен случай може да се опече и дори да загори отвън, а отвътре да остане суров. За да не стане това, трябва да знаете кое тесто при каква температура се пече.
Ако приготвяте голям сладкиш, трябва да сте наясно, че той трябва да се опече равномерно от всички страни, а също така и във вътрешността.
Големите сладкиши се пекат на температура от 180 до 220 градуса - бавно и по-продължително. Всички сладкиши се пекат в предварително загрята фурна.
По време на печенето е добре няколко пъти да завъртите тавата, за да не загори сладкишът само от едната страна. Но не трябва да прекалявате с отварянето на вратичката на фурната, за да не спадне сладкишът.
Ако сладкишът вече загаря отгоре, но вътрешността му е още сурова, покрийте го с бяла хартия за печене, която е намокрена във вода, или с алуминиево фолио.
Ако печете по-малък сладкиш, изберете по-висока температура – от 200 до 250 градуса, но това зависи и от вида на сладкиша. За да бухне сладкишът, трябва процесът на печенето да е по-бърз.
При среден температурен режим по-малките сладкиши изсъхват, а не се пекат и заприличват на сухари. При по-висок температурен режим сладкишът става златист и добре изпечен.
Когато печете сладкиш, трябва да имате предвид и тестото, от което е направен. Ако трябва да изпечете само горната част на сладкиша, който е покрит с целувки, температурата трябва да е 110 градуса. Ако в белтъците има и смлени орехи, сладкишът се пече на 180 градуса до порозовяване на белтъка.
Сладкиш от тесто, приготвено с мая, се пече на 240 градуса или малко по-малко в продължение на 45 минути. Пандишпановото тесто се пече на 220 градуса в продължение на 30 минути.
Сладкишите от бутер тесто се пекат на 220 градуса в продължение на половин час или 45 минути.
След като вече знаете как се пекат сладкишите, препоръчваме да си приготвите един вкусен кекс или неустоум ябълков пай.
Коментари