В САЩ отбелязват интересен празник на 23 август - деня на пандишпана. Пандишпановото тесто, познато и като бисквитено тесто, е може би най-популярното тесто, използвано за приготвянето на различни торти, сладкиши, реванета, петифури, бисквити и др.
Разпространено е навсякъде по света и се приготвя от яйца, брашно и захар, а в някои случаи се добавя и мляко. Ако се научите да го правите, ще можете лесно да приготвяте всякакви десерти. Ето няколко варианта:
Обикновено пандишпаново тесто
Необходими продукти: 1 ч.ч. брашно, 6 яйца, 1/2 ч. ч. пудра захар, 1 ванилия.
Начин на приготвяне: Жълтъците и захарта се разбиват с миксер до получаването на хомогенна консистенция. Ако не разполагате с пудра захар, можете да я замените с обикновена, но тогава времето за разбъркване ще е по-дълго. Накрая се прибавя внимателно брашното и ванилията и се разбърква още веднъж, но по-леко и внимателно. Всичко се изсипва в намазнена тавичка, поръсена с брашно, и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Топло пандишпаново тесто
Необходими продукти: 7 яйца, 1 ч. ч. захар, 180 г брашно, 1 пакетче масло, ванилия.
Начин на приготвяне: Захарта и яйцата се разбиват като в по-горната рецепта, но на водна баня. После съдът се изважда и при непрекъснато разбиване се изчаква да изстине малко. Към тази смес се прибавя разтопеното и охладено масло, брашното и ванилията и отново се разбърква внимателно. Получената смес се изпича в намазнена тавичка, поръсена с брашно в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Пандишпаново тесто Добуш
Необходими продукти: 12 яйца, 5 жълтъка, 350 г брашно, 350 г захар, 1 пакетче ванилия, 50 г масло, по желание настъргана лимонова кора.
Начин на приготвяне: За по-малко количество пандишпан, намалете продуктите наполовина. Захарта, яйцата и жълтъците се разбиват на огъня до получаването на гъст крем. Тенджерката се сваля от котлона и след като изстине, към сея се прибавят внимателно брашното, ванилията, разтопеното и охладено масло и, ако разполагате, с лимонова кора. Всичко се разбърква отново внимателно и така приготвеното тесто се пече в намазнена тава, поръсена с брашно в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Опитайте нашите предложения за:
- Добуш торта;
Вижте още:
- Ето как да приготвите идеалния Пандишпан;
- Как се прави пандишпаново руло - ръководство за начинаещи.
Коментари
Благодаря ти, Нина!