Взависимост от предпочитанията ви можете да приготвите различни видове тесто за пица. Обикновено тесто за пица се приготвя от 2 чаени чаши брашно, 200 грама масло или маргарин, 1 супена лъжица захар, 2 супени лъжици водка, половин чаена лъжичка сол, 2 яйца.
Пресейте брашното на купчинка и направете в нея кладенче. Сложете в него омекналото масло, солта, захарта, водката и разбитите яйца. Замесете тестото, оформете от него топка и го оставете да почива четиридесет минути.
Вкусна пица ще се получи с многолистно тесто, приготвено от самите вас. Необходими са 4 чаени чаши брашно, 2 чаени чаши вода, 500 грама масло или маргарин, 4 чаени лъжички брашно, 16 капки лимонов сок, половин чаена лъжичка сол, 2 яйца.
Налейте водата и едното разбито яйце, добавете лимоновия сок и солта. Разбъркайте и излейте тази смес в пресятото брашно. Замесете тесто до получаване на плътна консистенция.
Ако брашното поема много вода, добавете още малко, ако тестото се получи прекалено воднисто, добавете брашно. Месете тестото пет минути, докато не започне да се отделя от ръцете.
Оформете топка, покрийте с кърпа и оставете за половин час, така ще стане по-еластично. Ако замените една четвърт от водата с водка, тестото ще е по-пухкаво и вкусно.
В купа разбийте маслото, така че да няма бучки. Добавете четирите чаени лъжички брашно и добре разбъркайте. Оформете плосък четириъгълник от сместа.
Разточете тестото така, че средната му част да е по-дебела от краищата му. В центъра на тестото сложете масления четириъгълник, покрийте го с тесто от четирите края, за да се оформи нещо като пакет.
Върху повърхност, поръсена с брашно, и разточете тестото на правоъгълник с дебелина около един сантиметър. Прегънете на две тестото и след това го прегънете още веднъж.
Покрийте с кърпа, оставете за десет минути, след което отново разточете тестото до дебелина един сантиметър. След това отново прегънете два пъти тестото.
Охладете го двадесет минути и отново го прегънете два пъти. След това отново разточете тестото и го прегънете отново два пъти.
Сложете го в тавата за печене, като направите разрези с нож, а ръбовете на тавата напръскайте с вода, за да не се надигне прекалено много тестото във фурната.
Намажете с разбито яйце с малко вода горната повърхност на тестото, но не мажете ръбовете. Печете тридесет минути на температура 210-220 градуса. Докато печете тестото, не вадете тавата, защото тестото ще се слегне.
Коментари