Пицата е може би най-популярното италианско ястие, което жъне успех по цял свят. Един от основните фактори, допринесли пицата да се превърне в най-обичаното хапване за малки и големи е, способността й да се приготвя лесно и да е винаги различна.
Друго нейно предимство, заради което я обичаме толкова много, е това, че е достъпна и не е нужно да разполагате с цяло състояние, за да се поглезите с италианския специалитет.
Въпреки че в днешно време съществуват хиляди разновидности на пицата, най-вкусната ще си остане в Италия, където е създадена още преди векове от древните римляни.
Интересен факт е, че голяма част от италианските майстори не одобряват в пицата да се слагат десетки различни съставки, защото така се разваля магията на тестеното изделие. Например, никъде в Италия няма да срещнете пица с ананас, тъй като това е изцяло американска разновидност.
Освен това, на италиански “peperoni” означава чушки. Ето защо, ако сте в Италия и си поръчате такава пица, сервитьорът би чул “чушки” и в никакъв случай не биха ви донесли пица с шпеков салам пеперони, защото такъв не съществува. Ето кои са най-популярните пици в Италия, които определено си струва да се опитат.
1. Пица Маргарита
"Маргарита" е класическа разновидност на пицата, която се приготвя със сравнително малко съставки – пресни резени домати, пармезан, моцарела, чесън. Италианците я предпочитат заради по-ниската й калоричност в сравнение с останалите разновидности. Традиционно се пече на фурна с дърва.
2. Пица Неаполитана
Тя е най-автентичната и е създадена в родината на пицата - Неапол. Съдържа домати, чесън, босилек, риган, моцарела и аншоа - типични за региона продукти.
3. Пица Куатро формаджи
В превод името й означава "четири сирена" и съдържа, освен доматен сос, моцарела, пармезан, горгонзола и проволоне. Накрая за завършек се посипва тънка струйка зехтин.
4. Пица с прошуто
Както става ясно и от самото й име, тази пица съдържа освен домати и зехтин, и популярната в Италия шунка "Прошуто". Добавя се и италианско сирене, като за препоръчване е то да бъде Рикота.
Често обаче то се замества с моцарела, като по-популярна и достъпна. В някои райони на Италия допълват плътния вкус на съставките с пресни листенца рукола.
Коментари