Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Десетте най-известни италиански ястия

Десетте най-известни италиански ястия

Nikolina GeorgievaNikolina Georgieva
Чирак
122
Десетте най-известни италиански ястия

Италианската кухня е една от най-известните и обичани в цял свят. Характеризира се с употребата на средиземноморски подправки, тестени изделия, ароматни сирена, риба, морски дарове и месо. Тя е пъстра, уханна, завладяваща.

За нея може да се говори много и никога няма да е достатъчно, защото трябва да се опита. Нека видим кои са десетте най-известни италиански ястия. Потопете се в тази вкусна класация и почерпете идеи за следващия обяд или вечеря!

10. Нуга

Един от най-старите видове сладкарски изделия с разновидности в Италия, Испания, Франция, Балканите и Близкия изток. Въпреки че всеки регион има свой собствен отличителен вид, повечето нуги се правят от разбит яйчен белтък, смесен с печени нарязани ядки като бадеми, шамфъстък, орехи и лешници. Резултатът е сладко лакомство с дъвчаща консистенция. Точният произход на нугата е трудно да се проследи, но първата рецепта за десерт, наподобяващ бяла нуга, наречена натиф, е записана в книга от 10-ти век, открита в Багдад.

9. Брускети

Брускетите са традиционно италианско предястие, което днес е популярно в целия свят. В най-простата си форма, известна като fettunta, това класическо предястие се състои от печена на скара филийка хляб, настъргана с чесън и полята с екстра върджин зехтин. Днес можем да открием много разновидности на брускетите - с домати, песто, различни италиански сирена, маслини.

Историята на брускетите датира от древен Рим – името й произлиза от старолатинското bruscare (означаващо „печене върху въглища“).

8. Пица Неаполитана

Пица неаполитана

Най-емблематичното кулинарно творение на Италия, истинската пица Неаполетана се прави само с няколко прости съставки и се приготвя само в два варианта – маринара - покрита с доматен сос, овкусен с чесън и риган, и маргарита, която е гарнирана с домати, моцарела и пресни листа босилек. Вкусна комбинация, чиито цветове се смята, че представляват италианското знаме.

Кората е много тънка в основата, а тестото се издува отстрани, което води до ефирна кора, която трябва да има типични овъглени „леопардови петна“, ако се изпече правилно.

7. Тирамису

Въпреки че тирамисуто е сравнително новооткрит десерт се радва на емблематичен статус сред италианските сладкари. Представлява напоени с кафе бишкоти, наслоени с крем от маскарпоне.. Името му произлиза от фразата tirami sù, италиански израз, който буквално означава вдигни ме, препратка към ободряващите ефекти на захарта, алкохола и кафето.

Предполага се, че първото тирамису е направено във Венето в началото на 60-те години. Най-ранната документирана рецепта за тирамису (интересното е, че без алкохол! ) е отпечатана в пролетното издание на списание Vin Veneto от 1981 г.

6. Равиоли

Равиоли

Равиолите представляват различни видове тестени изделия, приготвени чрез поставяне на пълнеж между два тънки слоя тесто. Използваната паста обикновено е на основата на пшенично брашно и яйца и действа като обвивка.

Равиолите обикновено се сервират сварени със сос или бульон. Пълнежите за равиоли включват различни сортове месо, сирене и зеленчуци и варират в различните региони. Има и сладки равиоли, които обикновено са пържени.

5. Ньоки

Това е традиционната италианска форма на кнедли. Днес думата ньоки обикновено се отнася до кнедли, направени от тесто на основата на картофи, парчета с размер на хапка и характерен отпечатък, който помага на соса да се задържи върху всяко топче.

Те обикновено се варят в големи количества подсолена вода или се пържат в масло, техника, характерна за някои италиански региони. Смята се, че ньоките са били предшественик на пастата.

4. Паста Карбонара

Паста карбонара

Карбонара, която познаваме днес, се приготвя просто - спагети, яйчни жълтъци и сирене Pecorino Romano, месо. Въпреки своята простота, това ястие остава едно от любимите в Рим, еднакво популярно в цялата страна.

Интересно е, че в първите рецепти за Карбонара не присъстват сметана или мляко, само яйчени жълтъци.

3. Талиатели с рагу и Болонезе

Това е традиционно италианско ястие, произхождащо от Болоня, състоящо се от паста талиатели и богато рагу, приготвено с говеждо (и понякога свинско) и домати. Едно от характерните ястия на Болоня известно в цял свят, като спагети Болонезе.

Всъщност световноизвестният италиански месен сос Болонезе никога не се сервира със спагети в Болоня. Вместо това, когато не се сервира върху пресни талиатели, най-често ще го откриете върху фетучини или папардели.

2. Ризото

Ризото

Това известно италианско ястие има много разновидности, но в основата си се състои от ориз и бульон. Масло, шафран и пармезан са някои от съставките, които най-често се комбинират с основата, за да се направят различни вариации. Оризът е въведен за първи път в Италия от арабите през Средновековието.

Тъй като средиземноморският климат е идеален за отглеждане на късозърнест ориз, огромни количества от него започват да се продават - предимно във Венеция, Генуа и околните райони.

1. Пица

Историята на изобретяването на това най-популярно италианско ястие се променя в зависимост от това как го дефинирате. Ако смятате, че пицата е изпечен на фурна плосък хляб, произходът й е в древния Близък изток. Ако пицата трябва да и нещо отгоре си, нейният произход датира от древните римляни и гърци, които пекли плоски хлябове и ги покривали с налични местни подправки и зехтин.

Но пицата, която всички познаваме днес, приготвена с доматен сос, сирене и многобройни добавки, произхожда от Италия. Става популярна в Неапол през 18 век като евтина, питателна храна, която се консумира предимно от селяните. Днес пицата е всеобщ любимец. Модерната пица, еволюира от ранните неаполитански плоски хлябове, покрити със свинска мас, сол и чесън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest