Италианската кухня е една от най-известните и обичани в цял свят. Характеризира се с употребата на средиземноморски подправки, тестени изделия, ароматни сирена, риба, морски дарове и месо. Тя е пъстра, уханна, завладяваща.
За нея може да се говори много и никога няма да е достатъчно, защото трябва да се опита. Нека видим кои са десетте най-известни италиански ястия. Потопете се в тази вкусна класация и почерпете идеи за следващия обяд или вечеря!
10. Нуга
Един от най-старите видове сладкарски изделия с разновидности в Италия, Испания, Франция, Балканите и Близкия изток. Въпреки че всеки регион има свой собствен отличителен вид, повечето нуги се правят от разбит яйчен белтък, смесен с печени нарязани ядки като бадеми, шамфъстък, орехи и лешници. Резултатът е сладко лакомство с дъвчаща консистенция. Точният произход на нугата е трудно да се проследи, но първата рецепта за десерт, наподобяващ бяла нуга, наречена натиф, е записана в книга от 10-ти век, открита в Багдад.
9. Брускети
Брускетите са традиционно италианско предястие, което днес е популярно в целия свят. В най-простата си форма, известна като fettunta, това класическо предястие се състои от печена на скара филийка хляб, настъргана с чесън и полята с екстра върджин зехтин. Днес можем да открием много разновидности на брускетите - с домати, песто, различни италиански сирена, маслини.
Историята на брускетите датира от древен Рим – името й произлиза от старолатинското bruscare (означаващо „печене върху въглища“).
8. Пица Неаполитана
Най-емблематичното кулинарно творение на Италия, истинската пица Неаполетана се прави само с няколко прости съставки и се приготвя само в два варианта – маринара - покрита с доматен сос, овкусен с чесън и риган, и маргарита, която е гарнирана с домати, моцарела и пресни листа босилек. Вкусна комбинация, чиито цветове се смята, че представляват италианското знаме.
Кората е много тънка в основата, а тестото се издува отстрани, което води до ефирна кора, която трябва да има типични овъглени „леопардови петна“, ако се изпече правилно.
7. Тирамису
Въпреки че тирамисуто е сравнително новооткрит десерт се радва на емблематичен статус сред италианските сладкари. Представлява напоени с кафе бишкоти, наслоени с крем от маскарпоне.. Името му произлиза от фразата tirami sù, италиански израз, който буквално означава вдигни ме, препратка към ободряващите ефекти на захарта, алкохола и кафето.
Предполага се, че първото тирамису е направено във Венето в началото на 60-те години. Най-ранната документирана рецепта за тирамису (интересното е, че без алкохол! ) е отпечатана в пролетното издание на списание Vin Veneto от 1981 г.
6. Равиоли
Равиолите представляват различни видове тестени изделия, приготвени чрез поставяне на пълнеж между два тънки слоя тесто. Използваната паста обикновено е на основата на пшенично брашно и яйца и действа като обвивка.
Равиолите обикновено се сервират сварени със сос или бульон. Пълнежите за равиоли включват различни сортове месо, сирене и зеленчуци и варират в различните региони. Има и сладки равиоли, които обикновено са пържени.
5. Ньоки
Това е традиционната италианска форма на кнедли. Днес думата ньоки обикновено се отнася до кнедли, направени от тесто на основата на картофи, парчета с размер на хапка и характерен отпечатък, който помага на соса да се задържи върху всяко топче.
Те обикновено се варят в големи количества подсолена вода или се пържат в масло, техника, характерна за някои италиански региони. Смята се, че ньоките са били предшественик на пастата.
4. Паста Карбонара
Карбонара, която познаваме днес, се приготвя просто - спагети, яйчни жълтъци и сирене Pecorino Romano, месо. Въпреки своята простота, това ястие остава едно от любимите в Рим, еднакво популярно в цялата страна.
Интересно е, че в първите рецепти за Карбонара не присъстват сметана или мляко, само яйчени жълтъци.
3. Талиатели с рагу и Болонезе
Това е традиционно италианско ястие, произхождащо от Болоня, състоящо се от паста талиатели и богато рагу, приготвено с говеждо (и понякога свинско) и домати. Едно от характерните ястия на Болоня известно в цял свят, като спагети Болонезе.
Всъщност световноизвестният италиански месен сос Болонезе никога не се сервира със спагети в Болоня. Вместо това, когато не се сервира върху пресни талиатели, най-често ще го откриете върху фетучини или папардели.
2. Ризото
Това известно италианско ястие има много разновидности, но в основата си се състои от ориз и бульон. Масло, шафран и пармезан са някои от съставките, които най-често се комбинират с основата, за да се направят различни вариации. Оризът е въведен за първи път в Италия от арабите през Средновековието.
Тъй като средиземноморският климат е идеален за отглеждане на късозърнест ориз, огромни количества от него започват да се продават - предимно във Венеция, Генуа и околните райони.
1. Пица
Историята на изобретяването на това най-популярно италианско ястие се променя в зависимост от това как го дефинирате. Ако смятате, че пицата е изпечен на фурна плосък хляб, произходът й е в древния Близък изток. Ако пицата трябва да и нещо отгоре си, нейният произход датира от древните римляни и гърци, които пекли плоски хлябове и ги покривали с налични местни подправки и зехтин.
Но пицата, която всички познаваме днес, приготвена с доматен сос, сирене и многобройни добавки, произхожда от Италия. Става популярна в Неапол през 18 век като евтина, питателна храна, която се консумира предимно от селяните. Днес пицата е всеобщ любимец. Модерната пица, еволюира от ранните неаполитански плоски хлябове, покрити със свинска мас, сол и чесън.
Коментари