В случай че с италианската кухня свързвате единствено пицата и пастата, всеки уважаващ себе си италиански готвач би бил безкрайно обиден и огорчен от представата ви за националната им кухня. И то с пълно право.
Италианската кухня не е само пица, паста и ризото, а огромно разнообразие от традиционни ястия, салати и италиански десерти, приготвени винаги от крехко месо, риба, пресни зеленчуци и плодове, носещи онзи незабравим средиземноморски привкус в себе си.
След това важно уточнение тук ще преминем и към отношението на италианците към телешкото месо и ще ви запознаем с най-известните им рецепти с телешко, приготвени с едни от най-добрите меса по света.
В Италия телешкото месо буквално е издигнато в култ сред майстор-готвачите, като за най-качествено се счита телешкото месо от мъжко животно, което е на възраст от най-много 5 месеца и се е хранило единствено от майка си. Това телешко месо е с много високи вкусови качества, без сухожилия и с много малко подкожна мазнина. Което е и главната причина италианците да са прочути и със своите телешки специалитети, с които ще ви запознаем.
Салтимбока
Това ястие се приготвя от предварително начукани и обезкостени телешки котлети, към които се прикрепва резен прошуто и салвия (градински чай). Те се запържват от двете страни и се поднасят със сос от бяло вино.
Класическа телешка яхния
Ситно нарязани морков, кромид лук и целина се запържват в зехтин, към тях се добавя нарязано и оваляно в брашно телешко месо и след като то придобие златист цвят, се долива червено вино. Яхнията се приготвя на много слаб огън и към нея се добавят сол и черен пипер на вкус. Подправките варират в зависимост от вкусовете на италианците от различните кулинарни области.
Осо Буко
Това ястие се приготвя от запържени в брашно котлети от телешки джолан, които се готвят заедно с кромид лук, моркови, целина и домати. Обикновено се подправят с дафинов лист, чесън, черен пипер и мащерка. Винаги се поднася с грамолата от магданоз, чесън и лимонова кора.
Котлет по Милански
Лесно бихме го сравнили с популярните виенски шницели, но котлетите по Милански се приготвят единствено от телешко месо, и то от много младо животно.
Телешко карпачо
Карпачото може да бъде приготвено от всякакво месо, както и от морски деликатеси, но е особено вкусно именно от телешко месо, което предварително се нарязва на много тънко и се маринова в лимонов сок, зехтин, черен пипер и розмарин. Оставя се да престои във фризера и се поднася заедно с пармезан и зелена салата. Обикновено рукола.
Коментари