Обикновено супата е първото ястие, което човек консумира при хранене. От древността супите са много важни, поради съдържанието им на редица хранителни вещества. Те спомагат за укрепване на имунитета, поддържат цялостното здраве и са много вкусни. За любителите на супите, тук ще намерите 5-те най-известни супени изкушения, събрани от целия свят.
Испания
От Испания идва най-известната супа „Гаспачо”. В страната тя се смята за супа на бедните, но в света е станала популярна като царско ястие. Произхода и се търси в Андалусия. Представлява студена и доста люта доматена супа. В състава и влизат домати, чушки, краставици, лук, чесън, обикновено подправени със сол, черен пипер, оцет и зехтин. Някои добавят и крутони.
Украйна
Традиционно се смята, че супа „Борш” е традиционно украинско кулинарно произведение. Истината е, че тази супа се среща в много страни в Източна и Централна Европа, като Полша, Русия, Румъния и дори Литва. Основната и съставка е червено цвекло. То придава червеникаво-лилав цвят. В някои държави се заменя с домат. Към основната съставка се добавят картофи и зеле. Като предпочитаеми са добавки, като домати, моркови, свинско месо, пилешко месо, боб, лук, краставица и гъби.
Сащ – Нова Англия
Типична за този регион е мидената супа. А приготвянето й е толкова сериозна работа, че през 1939 г. правителството приема закон, с който забранява слагането на домати в ястието. Смята се, че по този начин вкуса и се променя, и започва да прилича на друга мидена супа – супа „Манхатън”. Традиционната за района мидена супа се сгъстява с морски бисквити или морски сухар, вместо брашно.
Колумбия
Ajiaco – така се нарича основната супа, която колумбийците консумират. Направена от три вида картофи с добавени сметана, каперси и авокадо, смесени в пропорции, тя е изключително вкусно ястие. Дори се счита за основно меню, тъй като е много тежка, а и е най-представителното ястие за страната.
България
Българските ястия са едни от най-известните по целия свят, поради екзотичността и вкусовите качества, които предоставят на консумиращите ги. Има много известни български супи, но като традиционно нашенски можем да определим най-вече шкембе чорба и супа топчета.
Шкембе чорбата се приготвя от добре сварено и нарязано на ситно телешко или свинско шкембе, с добавени чесън, оцет, лют червен пипер или люти чушки. Супа топчета пък е направена от омесена с подправки кайма, бульон, зеленчуци, макаронени изделия и подправки, застроена с яйце, брашно и кисело мляко.
Коментари