Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Най-вкусните супи с фиде

Най-вкусните супи с фиде

Най-вкусните супи с фиде

Няма как да не знаете какво представлява фидето, което използваме при направата на любимите ни супи. Но надали сте запознати с факта, че названието на тези тънки, подобни на нишки пръчици от тесто, идва от Испания.

То произлиза от Fideo, което е името на много популярно испанско ястие, приготвяно от риба и морски дарове и фиде. Нещо подобно на паелята, но не с ориз, а с фиде.

Друг интересен факт, с който ще ви запознаем е, че в 100 г фиде се съдържат около 360 калории, но само 2 г. мазнини. Чудно, нали? А сега идва ред да ви представим и най-вкусните супи с фиде.

Пилешка супа с фиде

Независимо дали са със застройка или без, дали се приготвят от пилешко филе или от пилешки бутчета, пилешките супи присъстват редовно в менюто на всяко семейство (освен ако не е такова, което консумира само постни ястия). Когато са приготвени от домашно пилешко месо, те се превръщат в незаменим източник на безценни съставки, които успешно се борят с редица здравословни неразположения и укрепват имунитета ни - виж антигрип пилешка супа. Без какво обаче не може една вкусна пилешка супа? Безспорно без фиде.

Доматена супа с фиде

Най-вкусните супи с фиде
Снимка: Sevdalina Irikova

Такава е невероятно вкусната мексиканска супа с фиде, която задължително трябва да изпробвате. Доматената супа е и истинска класика лятно време, защото тогава можем да си набавим свежи и узрели на слънчевата светлина домати. Доматената супа, в която е добавена и шепа фиде обаче, ще е не само вкусна и лятна, но и питателна!

Зеленчукова супа с добавка на фиде

Зеленчуковите супи са най-разнообразни като в повечето случаи те се приготвят от картофи, лук и моркови, но към тях могат да бъдат добавени чушки и грах, а защо не и карфиол и броколи. Много рядко ще срещнете зеленчукова супа, която да се приготвя без участието на фиде в състава ѝ.

Фиде в гъбена супа

Супи с фиде
Снимка: Yordanka Kovacheva

Някои прибавят към гъбените супи картофи или ориз, за да може супата да придобие по-гъста консистенция. Ако все още не сте пробвали да добавите фиде към любимата ви гъбена супа обаче, ще съжалявате. Заменете следващия пък картофите/ориза именно с фиде. Не само че ще си оближете пръстите, но и приготвена по-този начин, тя ще стане готова много по-бързо.

Супи от зеленийки

Знаем, че пролетно време обичайно на трапезата започват да се сервират супите от зеленийки, към които вместо ориз или картофи можем спокойно да добавим и фиде. Има разкошни супи от коприва, спанак, лапад и т.н., които се приготвят именно с фиде, което може изцяло да премахне необходимостта да се добавят картофи или ориз. Все пак подобни супи трябва освен да са вкусни и полезни за здравето ни, и да са питателни. Фидето се явява пръв помощник в този случай!

Азиатски супи с фиде

Има най-разнообразни рецепти за вкусни азиатски супи, в които фидето е незаменим елемент, само че е познато като нудли и обичайно не се прави от пшеница, а от ориз и нишесте. Ще срещнете азиатски рецепти за супи, които се приготвят с оризови нудли, с нудли рамен, с удон нудли, стъклени нудли, нудли сомен, нудли мие и др. За съжаление не във всеки магазин можем да намерим подобно разнообразие от продукти и понякога може да се наложи да заместите нудлите с най-обикновено фиде. Е да, малко ще по-европеизирате азиатските супи, но пак ще останете очаровани от вкуса им. Не пренебрегвайте обаче традиционните им добавки, сред които обикновено присъства джинджифил, лайм, лимонова трева, соев или рибен сос и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest