Сините сирена са част от менюто на всеки любител на изисканата кухня. Има много видове сини сирена, но сред най-популярните са Рокфор, Горгонзола и Стилтън.
Рокфор е френско нежно сирене с характерен силен вкус и аромат. То се приготвя от овче мляко и зрее три месеца в пещери при специални условия, за да се покрие отвън и отвътре със синя плесен.
Рокфор с право може да се нарече най-прочутото синьо сирене. Рокфор зрее в компанията на ръжен хляб, който влияе благоприятно на развитието на плесента, заради която то е толкова ценено от любители на добрата храна.
Италианската Горгонзола се прави от краве мляко и прилича на мраморно. То има кремова структура и много приятен вкус. Горгонзола зрее от 2 до 4 месеца в пещери и цялото е пронизано от синьо-зелени жилки. То е с плътна червеникава коричка.
Английското синьо сирене Стилтън също се прави от краве мляко. В него се добавя високачествена сметана, която се прави по изгрев слънце. Стилтън се произвежда само в осем завода. То зрее девет седмици и се продава на цилиндрични пити с тегло седем килограма.
От краве мляко се прави и датското сирене Дана блу, което е било създадено преди 80 години като аналог на Рокфор. То зрее в продължение на 3 месеца и има доста пикантен вкус. Дана блу е доста солено.
Други известни сирена са френските Фурм Д`амбер, Блу Д`аверн, Блу де Кос, ирланското Кашел Блу, испанското Кабралес.
Синьото сирене, независимо от начина на производство, е много вкусно в съчетание с круши, смокини, орехи, овесени крекери или нежен плодов кекс. Сиренето Стилтън се съчетава много добре с броколи и различни видове сварени зеленчуци.
Десертните вина много подхождат на синьото сирене, защото омекотяват вкуса му. Гурме специалистите препоръчват синьото сирене винаги да се консумира в компанията на добро вино.
Сините сирена се съхраняват, завити във фолио в хладилника, но преди консумация се оставят половин час на стайна температура. Така те стават много по-ароматни и вкусни, отколкото ако са студени.
Коментари