Gotvach.bg»Статии»Млечни Продукти»Сирене Кабралес

Сирене Кабралес

редакция:
Сирене Кабралес
Снимка: PDPhotos Pixabay

Синьото сирене е истински аристократ сред сирената, а те представляват наистина огромно разнообразие. Острият пикантен вкус е само за истински ценители.

Синьото сирене е обобщено наименование на осолените продукти, които съдържат специален вид пеницилиева плесен. Неин резултат са сините ивици в сиренето, които дават и наименованието му.

Гъбата, виновна за получаването на това сирене, се намира сред природата. Спорите на гъбата се развиват най-често в пещери и затова ценните сини сирена отлежават в истински природен хладилник, какъвто представлява пещерата.

Сред най-добрите сини сирена се сочат винаги френските сирена. Това не е съвсем вярно, независимо, че френските сини сирена са успели да си извоюват първенството. Едно испанско синьо сирене успя да се наложи като абсолютен фаворит в тази аристократична компания. Това е синьото сирене Кабралес.

Откъде произхожда и как се прави сиренето Кабралес?

поднасяне на сирене Кабралес

Испанската област Астурия е родината на изкусителния продукт. Той се произвежда само в района на Бискайския залив. Използваната суровина е най-често смес от трите вида мляко - краве, овче и козе.

Сиренето Кабралес узрява в пещери, правото на ползването на които се предава от поколение на поколение. Времето за узряване е 2-3 месеца. Кората на сиренето на надупчва с пръти, за да може плесента да се разпространи и във вътрешността. Местните жители предпочитат да го консумират, когато минат 6 месеца и на цвят е станало почти синьо. Ароматът му е остър, специфичен и в него се долавят оттенък на ферментирали плодове, плесени и мая.

Знае се, че поднасянето на сирена се подчинява на определени изисквания за съчетаването им, както и за видовете сирене, които трябва да присъстват в чинията, така че да се оцени вкусът на всяко в най-добра степен.

Сиренето Кабралес се поднася завито в ясенови и кленови листа, подчертаващи аромата на продукта. Класическата комбинация вино и сирене свърза Кабралес със зрелите, отлежали бели и десертни вина. Може да се опита и с червено вино с плътна сладост, със зрели танини.

Със своите 400 хиляди килограма годишно това сирене със сигурно ще заеме първенството на най-широко познатите и предпочитани испански сирена по света. От 7 години то е най-доброто испанско сирене.

Състав на сирене Кабралес

Синьо сирене Кабралес със смокини

Калоричното съдържание на сиренето е 388-392 kcal на 100 g, от които:

1. Протеини - 21.50 г;

2. Мазнини - 34 г;

3. Въглехидрати - 2 g.

Витамини на 100 g:

1. Витамин А - 300 mg;

2. Тиамин - 0.03 mg;

3. Рибофлавин - 0.6 mg;

4. Ниацин - 6.3 mg;

5. Пиридоксин - 0.08 mg;

6. Фолиева киселина - 80 мкг;

7. Кобаламин - 1.2 mg;

8. Токоферол - 0.8 mg;

9. Витамин D - 0.23 mg.

Минерали на 100 g:

1. Натрий - 1067 mg;

2. Калций - 700 mg;

3. Фосфор - 379 mg;

4. Калий - 95 mg;

5. Магнезий - 20 mg;

6. Цинк - 2.3 mg;

7. Желязо - 0.6 mg.

Мазнини на 100 g:

1. Холестерол - 93-98 mg;

2. Мононенаситени мастни киселини - 9.4 g;

3. Полиненаситени мастни киселини - 0.92 g;

4. Наситени мастни киселини - 17.7 g.

В състава на сиренето Каберлес присъстват и незаменимите аминокиселини: глутаминова и аспарагинова, пролин, серин, хистидин, валин, тирозин, фенилаланин, лизин, левцин, треонин и изолевцин.

Изключително полезен продукт е за тези, които водят активен начин на живот и тренират. За да се произведе необходимото количество кератин, който се грижи за зареждането на организма и е нужния енергиен резерв, ще са необходими само 70-80 грама от сиренето. Той се синтезира стабилно, а именно след като комплексът от аминокиселини (аргинин, метионин и глицин) в Кабралес попадне в тялото. Макар че не присъстват в голям процент в сиренето, това е напълно достатъчно за тези цели на организма.

Няма как да не отбележим отделно и съдържанието на натрий в продукта, който също е важен за здравето.

Ползите за здравето на сиренето Каберлес

Похапване на синьо сирене

Както разбрахте, този сорт е ферментирал млечен продукт, който е богат на множество ценни и важни за здравето вещества. Така например мастните киселини в състава му се грижат за красотата на кожата и повишават съдовия тонус. Разбира се, че това далеч не е единствената полза за здравето от сиренето.

Каберлес е много полезно за костната и хрущялната тъкан, укрепвайки я и предпазвайки организма от различните дегенеративно-дистрофичните промени в опорния апарат. Хората, които са включили в менюто си този сорт сирене, страдат по-рядко от артроза и подагра.

Кабралес има добър ефект върху растежа на косата, правейки я по-плътна и здрава. Нокътните плочки стават по-плътни и не се разслояват.

Заедно с всички тези приятни ползи за организма редовната консумация на сирене Кабралес подобрява храносмилането, което е изключително полезно за хора, които страдат от редовен запек. Кремообразната по-мазна консистенция на сиренето прави нещо като филм на лигавицата, предпазвайки по този начин от агресивното въздействие на солната киселина, която се синтезира от стомаха.

Сиренето подобрява функцията на паметта и образуването на кръв. Също така увеличава производството на червени кръвни клетки и удължава техният жизнен цикъл. Както и всяка друга вксуна храна, така и това сирене стимулира отделянето на серотонин. С това то помага за подобряването на настроението, справянето със стреса и възстановяването на емоционалното състояние.

Противопоказания при консумация на Кабралес

Сини сирена

Ако днес при производството на сиренето Кабралес се спазват всички санитарни норми, то само 30-40 години назад дегустацията му е можела да завърши с хранително разстройство, заради нарушаването на хигиенните изисквания. Така например според старите рецепти питите сирене са се окачвали на ябълкови дървета. Материалът, с който са били покрити, не ги е защитавал от различните насекоми.

Фермерите, които обаче и до днес се придържат към традицията, покриват повърхността на питите само с мокри листа, така че мухите да не кацат върху тях. Това обаче не помага напълно да се защитят от мухите например и по този начин се нарушават хигиенните норми.

Имайки предвид всичко това, е важно да се спомене, че дегустацията на сиренето може да е дори опасна за малките деца, бременните или тези с храносмилателни проблеми. Поради това никога не бива да купувате Кабралес от фермери, а само от официалните производители, където ще сте сигурни, че се спазват всички хигиенни изисквания.

Продуктът не се препоръчва на хората, които имат непоносимост към млечния протеин или лактозата. Имайки предвид голямото количество сол в състава на сиренето Кабралес, то не бива да се включва в менюто на хората, които имат бъбречни заболявания, склонност към отоци, хипертония и подагра.

Рецепти със сирене Кабралес

Месно руло със сирена

Продуктът се смята за деликатес и се сервира обикновено с мармалад или мед. Вкусът му идеално се съчетава със сайдерите и белите вина, разкривайки нотките на сиренето. Често в големите ресторанти се използва за приготвянето на различните сосове, топли ястия или дори десерти.

Сос със сирене Кабралес

Загрейте 200 милилитра сметана, а след това добавете 1 супена лъжица масло и 50 грама сирене. Намалете котлона и го оставете докато се сгъсти, получавайки се гъста консистенция на сос. Овкусете със сол и черен пипер или добавете розмарин, ако желаете.

Крокети със сирене Кабралес

Обелете една ябълка и я нарежете на кубчета. Добавете и едно броколи, а след това ги запържете с 1 супена лъжица захар и масло до златисто кафяво. След това в същия тиган запържете и един лук. Когато стане прозрачен, добавете 80 г брашно и налейте 500 мл предварително затоплено мляко. Махнете тигана от котлона, смесвайки запръжката с 200 грама сирене Кабралес, докато не се получи тесто. Ако е много течно, тогава можете да добавите още брашно. Разбийте 2 яйца и загрейте фритюрника. Вземайте по малко тесто и го оваляйте първо в яйцето, а след това в галетата и пържете до златисто във фритюрника.

Ориз със скариди със сирене Кабралес

Нарежете един лук и две скилидки чесън, а след това ги запържете в тиган с малко масло. Когато станат леко златисти, добавете 500 грама ориз, за да се запържи леко и той. Налейте вода в съотношение 1:2 с ориза и се вари 15-на минути. Добавете 2 нарязани на дребно ябълки и 200 грама сирене Кабралес. Скаридите се готвят отделно на скара, овкусявайки ги с пипер и магданоз, а след това се добавят към вече готовия ориз.

Солени сладки с Кабралес

Добавете към 300 грама сирене 75 грама масло и ⅓ чаша сметана. Сложете сместа в хладилник докато не стане по-плътна, а след оформете топчета и ги оваляйте в смлени ядки, сусам и макови семена. Оставете солените сладки за няколко часа в хладилника.

Интересни факти за Кабралес

Има няколко легенди за произхода на сорта. Една от тях разказва за пастир, който е бил безумно влюбен в момиче, та дори забравил за своите задължения. Хвърлил е добитъка си и е отишъл при нея. Всички животни са били събрани благополучно от другарите му. След като се е върнал след няколко месеца в дома си, семейството му не го е приело, тъй като с постъпката си е можел да остави цялото село без прехрана. Разтроеното момче решило да отиде в близката пещера, за да пренощува. С удивление забелязал, че захвърленото от него мляко с пачер хляб, се е втвърдило. Така се е появило и първото парченце сирене Кабралес с с остра миризма и приятен вкус. Жителите на селцето дори му простили в замяна на рецептата за този деликатес.

Втората легенда е по-правдоподобна. Според нея при правенето на сирене бедните селяни са изливали млякото в един съд и след това са правили сиренето си. За 1-2 дни се е събрало достатъчна суровина, която е вкисвала и е станала идеалната закваска. По онова време селяните дори не са се замисляли за хигиенните и санитарни норми, както и че така са можели да получат хранително разстройство. Черната плесен, която още тогава се е знаело, че е вредна за здравето, се е унищожавала с помощта на обикновената сол.

Кабралес може да се нарече гастрономически символ на провинцията в Северна Испания, Астурия. За да се запознаете с този изискан вкус, ще трябва да посетите едноименното село - само там правят оригинален ферментирал млечен продукт. Интересен факт е, че днес именно този сорт най-често се фалшифицира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен