Очевидно Айнщайн не е бил съвсем прав, когато е казал, че само две неща са безкрайни – Вселената и човешката глупост. Всъщност има и трето – това е безскрупулната изобретателност на производителите и търговците.
По-внимателно вглеждане в етикетите на пресните колбаси разкрива неподозиранате възможности и напредъка на хранително-вкусовата промишленост. Редица фирми предлагат безпрепятствено в магазините пресни телешки колбаси, които са произведени от всичко друго, но не и телешко месо.
Пример в това отношение е телешкият колбас, който е производство на софийската фирма „Малевентум Марон“. В съставът на въпросния колбас има машинно обезкостено пуешко и/или пилешко месо, свинска и/или пилешка кожа, евентуално някакво говежда месо, вода, картофено нишесте и цял куп овкусители, ароматизатори, консерванти и нсякакви други Е-та.
В описанието на съдържанието са отбелязани и подправки, за които обаче не са уточнени какви са и в какви количества са вложени.
Внимание заслужават и изброените на опаковката Е-та. Телешкият колбас без телешко месо съдържа хранителен оцветител Е120, който съдържа кохенил, карминова киселина и други видове кармин. Консервант Е250 съдържа Натриев Нитрит.
Специалистите коментират, че особено обезпокоително е наличието на натриев нитрит, т.нар. Е-250. Въпреки че е един от обичайните съставки на повечето малотрайни продукти на българския пазар, той е концерогенен.
Натриевият нитрит е особено опасен за бебета и малки деца. Влагането му в количества по-големи от 4 милиграма на 100 грама. Често обаче родните производители се презастраховат и влагат повече.
Друга практика на производителите е да влаган и червения оцветител Е-124 – Понсо. Той придава приятен и свеж розов цвят на колбасите, но води до хиперактивност при децата.
Телешки салам, произведен без телешко месо, е само един от примерите за некоректни производствени практики на българските производители. По-улегналите българи с „носталгия“ си спомнят за постните кренвирши без месо (разбирай рога, копита, кожа и т.н.)
Коментари