Телешкото месо е приятел на готвещите любители на здравословното хранене, както и на фитнес маниаците. То се отличава с умерено съдържание на мазнини, отлични макронутриентни свойства, големи дози витамин В12, както и на други витамини от група В. Сред минералите преобладават желязото, магнезият, цинкът и фосфорът. Телешкото месо е един от най-значимите източници на протеини сред всички видове меса.
Коя част от месото е телешки врат?
Както в световната, така и в нашата кухня се приготвят ястия, оползотворяващи всяка част от тялото на животното. Различаваме и вид телешко, наричано разговорно телешки врат.
Тази част обхваща мускулите около врата, включително и тези около гръбнака. Вратът обхваща по този начин и част от плешката, като се транжира допълнително до 7-то ребро. Такова парче врат е подходящо за готвене в затворен съд (задушено телешко). Има и обезкостен врат за печене и обезкостена телешка пържола за грил след мариноване.
Качества на месото от телешки врат
Телешкият врат обхваща крехко месо, обикновено шарено, с по-малко и нежни фибри. То обикновено се предлага с кокала и е идеален вариант за печене и задушаване. Освен че може да се изпържи, опече или задуши, това место е подходящо за приготвяне на телешка пастърма.
Телешкият обезкостен врат е представен от нежно месо, крехко и с наситен вкус. За различните ястия се комбинира добре с подправки като мащерка, чубрица, червен и черен пипер.
Тънкости при приготвянето на месо от телешки врат
Време за узряване на месото от телешки врат
За месото от врата на телето важи това, което и за останалото телешко. Не е правилно да се готви веднага след закупуването. Добре е да се остави за узрее поне за 10 часа. През това време ферментацията се активира и месото става по-сочно и много вкусно, когато се комбинира с моркови, картофи и друг зарзават.
Правилно нагряване на тигана
Ако телешкия врат ще се пържи, трябва да се избере съд с дебело дъно, така ще се нагрее равномерно. Преди да се сложи месото вътре, мазнината трябва да е добре загрята. Не е правилно да се добавя масло. За да е сочно местото, сокът трябва да се запечата вътре. Маслото създава коричка, която пречи на соковете да изтичат.
Правилно сваряване на телешки врат
Тъй като телешкият врат е подходящ за варене, той трябва да се спазват правилата за правилно сваряване на вратното месо. За да не стане сухо при сваряване, месото трябва да се добави към водата, когато вече е завряла. Това месо може да се използва в телешко варено, телешки супи и яхнии с телешко.
Правила за мариноване на телешки врат
Телешкият врат е подходящ за пържола за грил след мариноване. Важни са съставките, които омекотяват месото. Добавянето на джинджифил към подправките ще направи дори жилавото месо по-крехко. Оцетът, който често се ползва, не е толкова подходящ, телешкият врат става жилав.
Коментари