Сред трите вида червено месо - свинско, телешко и агнешко, първото място при консумация у нас се пада на свинското месо. Рецептите с него са най-разнообразни, като за всяка се използва определена част от животното.
При транжирането свинският бут има важно и специално място, защото като част от трупа на животното има най-много приложения.
Деление на бута на прасето по вид
Бутът включва бедрото на прасето, тазобедрената част и тазът. Най-често се предлага на пазара, нарязан на парчета. Може да се закупи долен, горен бут, шол и пояс.
Свински шол - подходящ е за шницели, шпиковане и печене на фурна
Другите части - за мариноване, приготвяне на шишчета за скара, за готвене в гювечета и печене на цял свински бут.
Свинският бут е най-голямото парче месо от прасето. Изрязва се от задната част на животното. Двата свински крака представляват около 25 процента от теглото на цялото прасе. Всеки крак тежи между 5 и 10 килограма според големината на животното.
Целият свински бут с кожата, сланината и костите се нарича шунка с кост. От него се прави шунката Парма, както и Серано с помощта на различни подправки и технологии на приготвяне.
Подходящите подправки за тези специалитети от свински бут са червен и черен пипер, бахар, кимион, чесън, дафинов лист, кориандър, мащерка, чили, копър и бял синап. Могат да се използват освен самостоятелно и в ароматни комбинации, придаващи неустоим вкус на ястието.
Характерни особености на месото от свински бут
Месото от бута на прасето е крехко, мазно и много вкусно. Нарежда се в първа категория по вкусови качества. Тъй като е много крехко, това месо е подходящо и за запържване.
Основната му обработка обаче е чрез печене, защото месото е умерено мазно и покрито с бяла мазнина. Става крехко, сочно и неустоимо вкусно. Обикновено когато се пече цяло парче свински бут, то се шпикова с чесън, морков и други.
От бута става и много хубава кайма за всякакви кулинарни рецепти, а може да се направят и пържоли на скара, макар че месото от врата е по-подходящо за такава цел.
Необработеният свински бут може да се съхранява в хладилник 2-3 дни. В този период месото е най-свежо и прясно.
Коментари