Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»За какви ястия е подходящ телешкият бут

За какви ястия е подходящ телешкият бут

За какви ястия е подходящ телешкият бут

Телешкото месо не е толкова често използвано в кухнята ни в сравнение със свинското, но се слави като полезно месо и се предпочита при търсене на рецепти с леко животинско месо.

Телешкото изисква повече време за обработка, но фактът че е по-трудоемко за приготвяне, се тушира от невероятния му вкус. Приготвено с чубрица, мащерка, розмарин, хрян, салвия, целина и различни количества вино, това месо наистина впечатлява с невероятни вкусови усещания.

Те са подкрепени от полезни съставки, сред които се открояват витамин Е, правилно съотношение на омега-3 и омега -6 мастни киселини, витамин В, бета каротин, калций, магнезий.

Месото от младото теле се разделя на няколко основни части, като всяка от тях е много подходяща за определени рецепти. Много популярно е месото от телешкия бут. Ето как се разделя то и за какви рецепти да се използва.

Месото от бута на телето условно се дели на горна част и долна част.

Горна част на телешкия бут

Tелешки бут

Това е нетлъсто месо, което е подходящо за печене, задушаване и пълнене в рула. Когато от него се обрежат всички странични части и се почисти, се прави телешка пастърма.

Горната част от бута се нарича също вайсбрат. Трябва да се поясни обаче, че под вайсбрат се разбират мускулите от външната част на бута. По форма то прилича на свинското контрафиле. Когато се готви вайсбрат, всички ястия стават леки, апетитни и ароматни.

Много популярно е за пълнене, като се прави прорез, в който се допълва спанак, гъби или бекон и парчето се изпича под фолио. Вайсбратът също се вари или пържи, след което се реже на телешки медальони и се гарнира със сосове.

Долна част на телешкия бут

Телешки шницел

Това също е нетлъсто месо, известно още като телешки шол, което е много популярно в рецептите за сочни и крехки телешки щницели. От тази чест се прави и телешката шунка.

Когато се обезкости, това месо има по-суха структура. Добра опция е за мляно месо на кайма, защото не съдържа жили или ципа. Нарязано на късове, може да се запече на тиган или да се задуши във фурната със сос и зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest