Свинското месо е най-популярният животински продукт у нас. Ястията с това месо са винаги сочни и крехки заради съдържанието на мазнини и мекотата му.
Най-вкусни и апетитни са свинските ястия, приготвени на фурна, а най-подходящ вид свинско месо е това от врата на прасето.
Основни характеристики на качествения свински врат
- Месото от младо прасе има бял или розово -бял цвят на мастни ивици. Жълтият цвят на мазнината е сигнал, че прасето е доста старо. Такова месо не става крехко, дори след като се маринова;
- Ако месото мирише силно на животно, значи то не е от врата, а от трупа на мъжки нерез, а този аромат не може да се премахне по никакъв начин
- Замразеното свинско може да бъде много старо, дори развалено, обработено с химикали, без аромат и вкус;
- Вратът е най-крехката и сочна част от свинското месо и е идеалният кандидат за свински пържоли на скара или във фурна, еднакво вкусно е както топло, така и студено на сандвичи.
Избор на свинско месо от врат
Свинският врат обикновено изглежда като широка пита- надупчено от тънки жилки месо и свинска мас. Да се избере най-доброто месо, трябва да се имат предвид няколко неща:
- Да се купува охладено месо, а не замразено;
- Месото да е розово, а сланината бяла. Твърде светлият цвят на месото пък показва, че животното е хранено с добавени хормонални препарати за бърз растеж.
Какво да сготвим със свински врат
Вратни пържоли
Пържолите от врата са най-добрата обработка на месото от тази част на прасето. Могат да се приготвят на скара, барбекю, грил тиган или във фурна с различни подправки, маринати и сосове. По време на печенето мазнината от прасето се стопява и това допълнително овкусява месото и го прави изключително крехко.
Руло от свински врат
Много ароматен и сочен става вратът, печен в ръкава, пълнен с моркови и чесън. При тази обработка месото се пече в собствения си сос и не изсъхва. То е сочно и крехко, независимо как се поднася.
Руло от свински врат
За този вид обработка се взима пълнено или мариновано месо от свински врат. Парчето се оформя на руло върху хартия за печене и се пече във фурната за около 30 минути на 210 °C. След това топлината се намалява с 30-40 °C и се пече още 30 минути. За да се получи златиста коричка, свинското руло се срязва и месото остава при температура от 180 °C за около 20 минути.
Врат с кост
Това месо обикновено се продава обезкостено, но може да се закупи и с костта. Наличието на кокал прави месото по-вкусно. Месото се маринова, запържва се до златисто кафяво, увива се в хартия за печене и се пече на 200 °C около 50 минути.
Месото от свински врат може да приготви със зеленчуци, нарязано на порции, шиш кебап на фурна и други.
Коментари