Ще разгледаме основните 3 вида месо, които най-често консумираме, а именно пилешко, телешко и свинско и това коя част от тях за кое ястие е най-подходяща.
Представяме ви подробно описание на това кое месо за какъв вид ястие и термична обработка е най-подходящо. Добре е да знаете и кои подправки за меса са най-подходящи за любимите ни мръвки.
Тази статия определено трябва да запазите в любими, защото винаги ще ви е от полза.
Пилешко
- Ако се обезкостят, бутчетата са идеални за пилешки пържоли на скара;
- Гърдите са подходящи за яхнии с пилешко, които изискват повече готвене, но могат също да се мариноват и да се изпекат на скара. Чудесни са за приготвяне на месни рула с плънка;
- Пилешкото бонфиле обикновено се панира или се пече под формата на шишчета;
- Без фенера няма как да се сготви ароматна пилешка супа, подходящи са и крилцата;
- Ако крилцата не отидат за бульон, са идеално мезе за бира, намазани и изпечени със соев сос или с мед и лимон. Панираните крилца са любими на малки и големи.
Подправки за пилешко
По български: с чубрица, дафинов лист, черен и червен пипер, целина, магданоз;
По средиземноморски: с майоран, мащерка, риган, розмарин, босилек, шафран;
По азиатски: със соев сос, куркума, къри, кокосови стърготини, джинджифил.
Телешко
- От телешки врат могат да се нарежат пържоли, да се начукат и мариноват и после се хвърлят на скарата. Обезкостен приляга на кавърма и кебап;
- Телешката плешка се използва за варени и задушени ястия, гювечи с телешко, кавърми и за кайма;
- Телешкият бут - от шола се правят телешки шницели и кебапи, а вайсбрат /цяло парче/ се запържва, сварява или пълни и после се пече. Нарязва се на филии и в трите случая се поднася със сос;
- Без телешки джолан не може да има вкусно телешко варено, като задължително трябва да е с кост. Друг вариант за приготвяне е в гърне с вино и зеленчуци и печен на бавен огън;
- Гърдите са за супи или ястие с картофи, печено на бавен огън;
- Телешкото бонфиле се реже на телешки медальони или стекове и е идеално за аламинути;
- Ако телешкото филе е цяло, се връзва с конец, запържва се и после се задушава в малко бульон;
- Телешкото контрафиле се реже на стекове и се пече на грил или на тиган.
Подправки за телешко
С чубрица е характерно за българския вкус, с джинджифил - за екзотика по азиатски, с целина - за телешко варено. Може да се избира още между розмарин, мащерка, дафинов лист, салвия, хрян. И не трябва да се забравя, че телешкото обича вино.
Свинско
- Свинската плешка е идеална за кебап, гювеч и кавърма;
- Свинският бут се разделя на шол, ябълка и вайсбрат. От шола се приготвят шницели или се шпикова и се пече във фурна. Ябълката и вайсбратът са идеални за гювечи със свинско и аламинути, а мариновани и нарязани на парчета, се превръщат в ароматни свински шишчета на скара;
- Свинските гърди, нарязани на тънко, се пекат на скара или във фурна. Пасват на небезизвестното свинско със зеле;
- Свинският джолан е подходящ за супи, но истинският му вкус се разгръща най-добре, когато е шпикован с чесън, кимион и сол и запечен за няколко часа с картофи;
- Месото от свински врат е крехко и от него става чудесна кавърма. Подходящо е също и за шишчета и пържоли на скара;
- Свинският котлет може да се шпикова и да се изпече цял във фурна. Може да се напълни или да се нареже на парчета, които да се изпекат на тиган или във фурна;
- Свинските крачета и свинските уши влизат в състава на пачата, която е популярно зимно мезе. На места я консумират и под формата на топла супа.
Подправки за свинско
С кимион, чесън, червен и черен пипер, бахар, дафинов лист, кориандър, семена от копър, бял синап, чили или мащерка, или комбинация от тези аромати, свинското месо се превръща в невероятно ястие или мезе.
Коментари