Свикнали сме да печем на скара най-вече месо и зеленчуци. Има и друга опция обаче, която може приятно да изненада гастрономите - това е печеното сиренце. Получава се леко и вкусно блюдо, много подходящо за летните месеци. Това е чудесна опция за хората, които не обичат вкуса на месото.
При печенето на сирене най-важното е да се изберат подходящи сирена, които да се дадат най-добър вкус при тази обработка.
Първото задължително условие е сиренето за печене да не се разтопи от високата температура и да запази вкусовите си качества.
Подходящи сирена за печене
Халуми - класическо сирене за печене
Това е сорт сирене, популярен в кипърската кухня. То се смята за изключително подходящо за пече заради високата си точка на топене.
Халуми се прави от козе или овче мляко. При печене на халуми текстурата омеква и се разтопява съвсем леко, затова е подходящо за изпичане. Може да се нареже на големи резени или малки кубчета. Става за печене и на шиш. Чудесен тандем прави със зеленчуци, изпечени заедно на шиша.
Може да изпечете и фета
Сиренето фета също се сочи като подходящ вариант, когато търсите вид сирене за печене. Това е саламурено сирене, произведено от овче мляко, което е традиционно за Гърция. Фета обаче се чупи лесно, затова трябва да се пече на по-големи парчета. Сервира се с хляб или крекери.
Бри - нежното сирене за печене
Известното френско сирене е следващият добър вариант сирене за скара. То се прави от краве мляко. Макар че е вид меко сирене, бри смело може да се изпече като се нареже на малки късчета. Това сирене има чудесен вкус след изпичане, но трябва внимателно да се борави с него, защото печеното бри се разпада лесно.
Съвети за правилно изпичане на сирене
За да стане сиренето вкусно и да се изпече, без да се разпадне, кулинарите дават няколко съвета за печене на сирене.
Мариноване - маринованато сирене става по-вкусно и се запазва по-добре след печене. Колкото по-дълго престои в маринатата, толкова по-вкусно ще стане.
Състояние на сиренето преди печене - за да стане сиренето хубаво, трябва да престои на стайна температура преди да се сложи на скарата. Иначе се изпича твърде бързо отвън, а до сърцевината му не достига топлина и там не се изпича добре.
Подготовка на грила - скарата трябва да бъде добре намазана с масло преди да се постави сиренето. Това ще предотврати залепването му за скарата. Може да се намаже и самото сирене от двете страни.
Вече знаете кои видове сирене са подходящи за печене и може да ги ползвате, когато приготвяте сирене във фолио или пък сирене по шопски.
Коментари