Може да не сте попадали на прекрасния цитат на Линдзи Келк, английски автор на редица бестселъри, която казва: Ако се съмнявате, сиренето винаги е било отговорът, но със сигурност сте чували популярния израз Във виното е истината (In vino veritas), завещан ни от Плиний Стари.
Е, какво е общото между вината и сирената? Ще се изненадате, но те имат много общо. Не по отношение на начина им на производство, а защото консумацията на вино и сирене вървят ръка за ръка.
Неслучайно в Италия съществува израза formaggio e vino, който в превод означава „сирене и вино“. Срещите на по чашка вино в комбинация със сирена са се превърнали в емблематични за създаване и поддържане на социални контакти не само в Италия, но и почти навсякъде по света.
Тук изниква въпросът кое вино с кое сирене се поднася. Макар да важи основното правило, че белите сирена пасват по-добре на свежите и леки вина, а пикантните и по-зрелите сирена се връзват най-добре с плътните червени вина, то това съвсем не е достатъчна информация, ако искате да не се изложите пред гостите си, поканени на по чаша качествено вино в компания с качествени сирена.
Факт е, че трудно бихме изброили на кои сирена какви вина пасват, защото е известно, че по света има над 650 вида сирене и неясен брой видове вино.
Все пак, с цел да ви улесним, решихме да изготвим списък на това какви вина пасват на някои от най-известните и продавани сирена.

1. Бри - Мерло, Пино Блан, Пино Ноар, Ризлин и Шампанско;
2. Камамбер - Пино Блан, Траминер, Мерло, Шенин Блан, Шампанско;
3. Моцарела - Шардоне, Кианти, Совиньон Блан;
4. Сини сирена - Зинфандел, Ризлинг, Порто, Шира, Грюнер Велтлинер, Каберне Совиньон, повечето десертни вина;
5. Гауда - Ризлин, Шираз, Пино Гри, Мерло, Зинфандел;
6. Проволоне - Канти, Мерло, Санджовезе;
7. Козе сирене - Пино Гри, Грюнер Велтлинер, Шенин Блан, Зинфандел;
8. Ементал - Пино Гри, Пино Блан, Пино Ноар, Траминер, Каберне Совиньон, Мерло;
9. Маскарпоне - всякакви десеертни вина
10. Чедър- Шираз, Шардоне, Риоха, Мерло, Шампанско;
11. Горгонзола - Зинфандел, Порто, Каберне Совиньон, Мерло;

12. Фета - Пино Ноар, Пино Блан, Зинфандел, плодови вина;
13. Халуми - Шираз, Пино Гриджо;
14. Грюер - Пино Ноар, Каберне Совиньон, Совиньон Блан;
15. Едам - Ризлинг, Шардоне, Пино Гри, Шираз, Шампанско;
16. Асиаго - Пино Гри, Совиньон Блан, Риоха, Каберне Совиньон, Зинфандел;
17. Рокфор - плътни червени вина и бели десертни вина;
18. Мюнстер - Шардоне.
По правило белите вина, розето, шампанското и другите газирани вина се поднасят изстудени, докато червените вина се държат на стайна температура.
В заключение ще добавим, че посочените комбинации съвсем не се изчерпват до гореизброените, а служат само за пример. Качеството на виното, както и на сирената зависят много от технологията, мястото им на производство, допълнителните щрихи по производството им и още редица фактори.
Все пак нито вината, нито сирената са еднородни продукти. Те трябва да се дегустират поотделно и заедно, за да се намери най-добрата комбинация между тях.
Вижте още кои са точните сирена за червено вино, както и с кои сирена да поднесем бяло вино.
Коментари