Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кое вино с кое сирене се поднася?

Кое вино с кое сирене се поднася?

Съчетаване на вино и сирене

Може да не сте попадали на прекрасния цитат на Линдзи Келк, английски автор на редица бестселъри, която казва: Ако се съмнявате, сиренето винаги е било отговорът, но със сигурност сте чували популярния израз Във виното е истината (In vino veritas), завещан ни от Плиний Стари.

Е, какво е общото между вината и сирената? Ще се изненадате, но те имат много общо. Не по отношение на начина им на производство, а защото консумацията на вино и сирене вървят ръка за ръка.

Неслучайно в Италия съществува израза formaggio e vino, който в превод означава „сирене и вино“. Срещите на по чашка вино в комбинация със сирена са се превърнали в емблематични за създаване и поддържане на социални контакти не само в Италия, но и почти навсякъде по света.

Тук изниква въпросът кое вино с кое сирене се поднася. Макар да важи основното правило, че белите сирена пасват по-добре на свежите и леки вина, а пикантните и по-зрелите сирена се връзват най-добре с плътните червени вина, то това съвсем не е достатъчна информация, ако искате да не се изложите пред гостите си, поканени на по чаша качествено вино в компания с качествени сирена.

Факт е, че трудно бихме изброили на кои сирена какви вина пасват, защото е известно, че по света има над 650 вида сирене и неясен брой видове вино.

Все пак, с цел да ви улесним, решихме да изготвим списък на това какви вина пасват на някои от най-известните и продавани сирена.

Сирена за бяло вино

1. Бри - Мерло, Пино Блан, Пино Ноар, Ризлин и Шампанско;

2. Камамбер - Пино Блан, Траминер, Мерло, Шенин Блан, Шампанско;

3. Моцарела - Шардоне, Кианти, Совиньон Блан;

4. Сини сирена - Зинфандел, Ризлинг, Порто, Шира, Грюнер Велтлинер, Каберне Совиньон, повечето десертни вина;

5. Гауда - Ризлин, Шираз, Пино Гри, Мерло, Зинфандел;

6. Проволоне - Канти, Мерло, Санджовезе;

7. Козе сирене - Пино Гри, Грюнер Велтлинер, Шенин Блан, Зинфандел;

8. Ементал - Пино Гри, Пино Блан, Пино Ноар, Траминер, Каберне Совиньон, Мерло;

9. Маскарпоне - всякакви десеертни вина

10. Чедър- Шираз, Шардоне, Риоха, Мерло, Шампанско;

11. Горгонзола - Зинфандел, Порто, Каберне Совиньон, Мерло;

Сирене за червено вино

12. Фета - Пино Ноар, Пино Блан, Зинфандел, плодови вина;

13. Халуми - Шираз, Пино Гриджо;

14. Грюер - Пино Ноар, Каберне Совиньон, Совиньон Блан;

15. Едам - Ризлинг, Шардоне, Пино Гри, Шираз, Шампанско;

16. Асиаго - Пино Гри, Совиньон Блан, Риоха, Каберне Совиньон, Зинфандел;

17. Рокфор - плътни червени вина и бели десертни вина;

18. Мюнстер - Шардоне.

По правило белите вина, розето, шампанското и другите газирани вина се поднасят изстудени, докато червените вина се държат на стайна температура.

В заключение ще добавим, че посочените комбинации съвсем не се изчерпват до гореизброените, а служат само за пример. Качеството на виното, както и на сирената зависят много от технологията, мястото им на производство, допълнителните щрихи по производството им и още редица фактори.

Все пак нито вината, нито сирената са еднородни продукти. Те трябва да се дегустират поотделно и заедно, за да се намери най-добрата комбинация между тях.

Вижте още кои са точните сирена за червено вино, както и с кои сирена да поднесем бяло вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest