Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Сирена за червено вино

Сирена за червено вино

сирена за червено вино

Комбинацията вино и сирене е абсолютна класика, когато се поднася тази алкохолна напитка. Двата продукта създават истинско съвършенство, когато бъдат подходящо комбинирани, но това на практика е доста трудно, тъй като изисква познания както за особеностите на многобройните видове сирена, така и за вината и техните качества.

Съвети за съчетаване на червено вино и сирене

Много хора намират червеното вино със сирене за идеален тандем. Не винаги обаче това е така. Проблем се появява поради факта, че червеното вино има силен аромат и вкус и може да надделее над вкуса на сиренето. Мощни червени вина като Каберне совиньон или Пино ноар може напълно да обезличат неподходящо по вид сирене.

Затова специалистите казват, че червеното вино се съчетава най-добре с твърди и полутвърди сирена, които са добре узрели.

Има няколко важни съвета при комбиниране на червено вино със сирене, при спазването на които ще се получи насладата, която този невероятен тандем от храна и напитка може да даде.

Червено вино и сирене, комбинирани по аромат

Червеното вино и сиренето за него трябва да бъдат с еднаква наситеност на аромата. Вино с алкохол над 14. 5 градуса е по-интензивно и затова изисква по-силно сирене. За каберне совиньон, мерло и каберне фран подходящи сирена са чедър и гауда. За пино ноар може да се заложи на грюер.

Силни вина и отлежали сирена

комбиниране на червено вино и сирене

Когато сиренето узрява, то губи вода и става по-силно на аромат, както и по-маслено. Затова тези сирена са идеални за отлежали вина, тъй като са наситени с танини, които неутрализират мазнината. Чедър, грюер и пармезан се харесват с вино Кианти.

За пенливите вина - меки сирена

Пенливите вина са с по-висока киселинност, затова сиренето има задача да изчисти киселината от небцето. Бри и Камамбер са добра опция за шампанизираните червени вина.

За вино от даден регион - сирене от същия

Това е така, защото особеностите на всеки регион предлагат най-добрите комбинации и при виното и сиренето. За тези, които още не са навлезли напълно в тайните на виното и сиренето тази идея е най-добрата, защото няма опасност да сбъркат в избора.

Марки червени вина в тандем с вид сирене

Ементал и червено вино

Тъй като швейцарското сирене ементал е най-често полутвърдо и с привкус на ядки сирене най-подходящо за него червени вина са тези от сорта мерло.

Рокфор и червено вино

Известното синьо сирене има много силен вкус и наситен аромат. Отиват му плътни червени вина от сорт мускат.

Камамбер и червено вино

Това е маслено и силно ароматно сирене. Червените вина от сорта мерло създават невероятни вкусови наслади с него.

Грюер и червено вино

Това плътно, солено и пикантно сирене със силен орехов вкус обича сухите червени вина.

Вижте и: Сирена за бяло вино

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest