Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Сирена за бяло вино

Сирена за бяло вино

сирена за бяло вино

Чиния със сирене и вино преди или след вечеря е не просто елегантно начало или завършек на храненето, но и навик в съвременната кулинария.

Общи черти на вино и сирене, заради което се съчетават

Общото между виното и сиренето, което ги превръща в образцов тандем е фактът, че и двете се получават след ферментация, а крайният продукт е напълно различен от първоначалната суровина - сирене от мляко и вино от грозде.

Друга обща черта е, че както сиренето, така и виното отлежават и с времето придобиват по-хубав аромат и вкус. Това са два живи продукта, които търпят непрекъсната трансформация и качествата, които придобиват, да основа за тяхната комбинация.

Правилната комбинация на двата хранителни продукта създава нови вкусови усещания и познаването на фините нотки на виното и сиренето обещават изкушения за небцето. Това се постига със знания за виното и сиренето поотделно и заедно. Какво знаем за съчетаването на бялото вино и сиренето?

Сирене за бяло вино

Белите вина се съчетават с много повече видове сирена и това е така, защото в тях липсват танини, което улеснява комбинирането със сирене.

Все пак трябва да се знае, че има един вид сирене, което не върви добре с бяло вино и това е синьото сирене. То има тежък и остър вкус и вкусът на виното се губи заедно с него.

Козе сирене и бяло вино

комбиниране на бяло вино и сирене

Козето сирене обикновено има твърда текстура, като тебешир, защото съдържат много калций. Когато сиренето отлежи, то става доста пикантно и тогава се съчетава добре със совиньон блан или шардоне, което не е отлежавало в дъбови бъчви, защото белите вина не обичат дъха на дървесина от бъчвите.

Горчиви бели вина и сирене

Виното соаве, което се прави в Италия, има лека нотка на горчив бадем в завършека си. Тази лека горчивина създава възможност да се комбинира добре с младо сирене асиаго, а отлежалата версия върви добре с полусухо просеко.

Меки сирена от краве мляко и бяло вино

Едно от основните изисквания за добро съчетаване на сирене и вино е те да бъдат произвеждани в един и същи регион. Такъв случай са шардоне и меко сирене с кора, каквото е сиренето с оранжева кора, които се правят в един и същи регион. Сиренето е твърде миризливо, с изразен вкус на плесен, но когато се съчетае с виното, миризмата изчезва. Друг вариант е сиренето бри, което не е толкова миризливо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest