Козе сирене

редакция:
Козе сирене

За много хора козето сирене е гурме преживяване за сетивата, за други - традиционен аромат и вкус, мил спомен от бабиното село. За други е продукт, който няма място на трапезата им.

Сред любителите на млечните продукти козето сирене се класифицира като деликатес. Тези разнородни оценки предизвикват интерес към този вид млечен продукт.

Производство на козе сирене

Сиренето от този вид се произвеждат от прясно козе мляко съгласно традиционната рецепта, която включва добавка от подправки. След накисване на млечната смес, суроватката се източва и получената извара се пресова добре. След това пресованата маса се охлажда и се формова.

За разлика от кравето сирене, цветът на козето е чисто бял.

Тъй като този вид сирене не причинява алергични реакции, се разрешава хранене с него дори бебета на възраст до осем месеца.

За продукти от този вид съдържанието на калории не е високо, средно е 290 килокалории на 100 грама. Поради това козето сирене често се използва като лека храна по време на диети.

Този деликатес се отличава и с нисък процент на мазнини и може да бъде направен в твърда, мека или изварена форма.

Хранителна стойност на козе сирене

Хранителното съдържание на козето сирене варира в зависимост от използвания метод на преработка. Всички видове козе сирене са богати на полезни вещества като здравословни мазнини, протеини, витамини и минерали. Една порция от 30 грама осигурява 6 грама протеин, заедно с минерали като калция, фосфора и медта, които са основни хранителни вещества, помагащи здравето на костите.

Освен това в козето сирене има здравословни мазнини, включително мастни киселини. Те създават усещане за ситост и помагат за намаляване на теглото. Този вид сирене има значително по-малко калории от други видове сирене, включително кравето.

Предимства на козето сирене

1. Усвоява се по-лесно и бързо от традиционното краве сирене

Козето сирене се усвоява по различен начин от кравето и това влияе по-добре на храносмилателната система. Това е така, защото продуктите от козе мляко имат различна протеинова структура и съдържат по-ниски нива на лактоза. Около 70% от населението в света има проблеми с усвояването на лактозата. Това причинява симптоми като подуване на корема, болка, газове и диария.

Ето защо продуктите, направени от козе мляко, включително сирене, са по-добър избор за тези с непоносимост към лактоза. Продуктите от козе мляко съдържат най-вече А2 казеин, който е вид протеин, за който е доказано, че е по-слаб алерген от А1 казеина, причиняващ симптоми на чувствителност към мляко при някои хора и възпаление в червата.

2. Добър източник е на пробиотик

Козето сирене съдържа голямо разнообразие от пробиотици. Диетите, богати на пробиотик, насърчават храносмилателното здраве, намаляват възпалението и засилват имунитета. Козето сирене е чудесен източник на пробиотик поради високото си съдържание на мазнини и твърдата текстура, която дава защита на полезните бактерии.

3. По-засищащо е от други видове сирене

производство на козе сирене

Козето мляко съдържа уникални мастни киселини, свързани с безброй ползи за здравето. Продуктите, приготвени от козе мляко, притежават противовъзпалителни свойства и дори могат да помогнат за намаляване на глада. Това се случва заради наличието на мастни киселини, които се усвояват бързо, осигуряват бърз източник на енергия, осигуряваща ситост. А това е важен фактор, който може да помогне за намаляване на теглото.

4. Осигурява витамини от група В, мед и фосфор

Наред с протеините и мазнините, козето сирене дава на тялото елементи като фосфора, медта, витамините от група B, най-вече витамин В6, както и малко желязо. Комбинацията от протеини, калций и желязо подпомага костите.

Можете да се набави 10-20 процента от дневния прием на мед само чрез една порция козе сирене. Това е важно за поддържането на високи енергийни нива. Медта е и третият най-разпространен минерал в организма и играе роля в здравето на скелета, производството на хормони, хемоглобина и червените кръвни клетки.

Фосфорът е вторият най-чест елемент в човешкото тяло. Ползите от него са за метаболизма, синтезирането на основните макронутриенти и контрола на мускулните контракции.

5. Има по-малко наситени мазнини и холестерол

Козето сирене е нискомаслено в сравнение с обикновеното краве сирене. Мастните киселини съдържат и по-малко холестерол.

6. Има по-ниско съдържание на натрий

Препоръчителният прием на натрий за възрастни е средно 2300 милиграма на ден, но е по-добре да се ограничи до под 1500 милиграма.

От друга страна, недостигът на сол в диетата също е опасно състояние. Така че, трябва да се намери баланса. Козето сирене дава тази възможност. То съдържа само 118 милиграма натрий, докато пармезана има 5 пъти повече - 511 милиграма на порция.

Здравословни ползи от козето сирене

Полезните свойства на козето сирене се проявяват в следните лечебни направления:

- Съдържа значително количество млечнокисели микроорганизми. В състава му има около 100 вида полезни бактерии, които значително подобряват човешкия имунитет.

- Козето сирене се абсорбира добре от организма и пази храносмилателната система.

- Наличието на калций го прави полезно за хора с лезии на костна тъкан и стави.

- Селенът, съдържащ се в козе мляко, ускорява окислителните реакции и предотвратява появата на опасни тумори при хората.

- Този вид сирене е полезен и за организма на малките.

- Полезно е за предотвратяване на атеросклероза, което се обяснява с пълната липса на холестерол.

- Добро средство е за предотвратяване на женски заболявания като възпалението на уретрата и менструалните нарушения.

- В състояние на бременност е подходящо, тъй като неговите микроелементи допринасят за пълното развитие на плода.

- Подобрява храненето при мъжете, тъй като фосфорът и протеините, които се съдържат в него, укрепват мускулната тъкан.

- Предотвратява нарушения на урината при мъжете.

- Очиства кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане.

- Здравните свойства на козето сирене се проявяват и в способността му да поддържа човешката кожа в перфектно състояние, заради съдържанието на витамин D, както и да укрепва косата, венците и ноктите.

- В козметиката сиренето се използва като основа за маски, нанасяни върху лицето.

Противопоказания и ограничения за консумация на козе сирене

кулинарна употреба на козе сирене

Подобно на други млечни продукти, този вид сирене също има противопоказания. Тези ограничения са свързани с високата киселинност, която не позволява използването му в следните случаи:

- при гастрит;

- обострена подагра;

- пептична язва.

При алергични реакции е нужна консултация с лекар.

Най-голямата вреда е възможна от неправилно приготвено сирене, което често води до сериозно хранително отравяне.

Ако сиренето се закупи в търговската мрежа, трябва незабавно да запишете датата, на която е била произведена.

За да се предотврати отравяне, трябва да се спазват следните препоръки:

1. След закупуването на големи порции сирене, най-добре е да се съхраняват във фризера.

2. Когато се прави самостоятелно, суровият продукт с ниско качество може да пренася патогенни бактерии в човешкото тяло.

3. Козето сирене трябва да се прави само от прясно мляко, получено от добре поддържани и здрави кози.

Когато се използват сурови, а не пастьоризирани продукти, е възможна инфекция със салмонела или туберкулоза.

Съвети за използване и съхранение на козето сирене

В храненето този продукт се добавя към почти всяко ястие. Неговите твърди сортове се използват в комбинация със сладко от смокини и се сервират с кафе, чай или бяло вино.

Най-често се сервира на масата под формата на маринован продукт, поръсен с настърган чесън или билки.

Сиренето се използва и за приготвяне на сандвичи с френски хляб, горчица и шунка.

За да се предпази от проникване на въздух, се препоръчва да се опаковат големи парчета сирене във восъчна хартия или в полиетиленови торби. Може да се съхранява и в солена вода.

Вижте и някои вкусни идеи за рецепти с козе сирене и как да си направим домашно козе сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес