Козето сирене е едно от най-старите сирена, приготвяни от мляко, които хората консумирали в древността. Козето сирене е изключително щадящо към храносмилателната система, приема се и се обработва по-лесно от други видове сирена и е единственото, което може да се консумира от хора с непоносимост към мляко и млечни продукти.
Поради това козето сирене се комбинира с много други хранителни продукти. Козе сирене с плодове с плодове, ядки, хляб, шоколад са добре известни комбинации, като особено място в тях заема мекото козе сирене.
Неслучайно често се използва за намазване на брускети и комбиниране с нарязани плодове отгоре. Бързо, вкусно и ефектно!
Правилното съчетаване на козе сирене с други продукти позволява да излезе на преден план неговият силен аромат и млечен вкус, който обогатява сетивата, особено при поднасянето му във вид на десерт или по-често като предястие. Ето някои забележителни идеи за предястия с козе сирене.
Хапки с грозде и козе сирене
Това предястие с козе сирене съчетава в себе си сладостта на десертното грозде със солените нотки, характерни за козето сирене. Деликатната мекота на козето сирене идеално пасва на бутилката бяло или червено вино. Идеално е за приготвяне на парти хапки или солени бонбони.
Необходими продукти:
- десертно грозде с едри зърна, бяло или червено, бройката зърна се определя от количеството на другите съставки
- 400 грама козе сирене
- 4 супени лъжици липов мед
- 100 грама сурови лешници
- 100 грама суров шамфастък
Приготвяне:
Зърната се измиват и подсушават добре. В блендер се смилат лешниците и шамфъстъкът, за да станат на трохи. Козето сирене, което е омекнало на стайна температура, се намачква с вилица. Всяко зърно се увива с парче сирене, докато се получи топче. То се топва в меда и после се овалва в трохите от ядките. Готовите топчета се прибират в хладилник.
Солените топчета се поднасят разрязани с остър нож на две, за да се вижда цвета на гроздето в тях. Поднасят се студени.
Равиоли с червено цвекло и козе сирене
Червеното цвекло е много полезно за здравето, но всеки харесва вкуса му. Приятен начин да се извлекат ползите от консумацията на червено цвекло е като се съчетае с козе сирене, което омекотява вкуса му. Поднесени като предястие двата продукта създават едно ефектно кулинарно великолепие.
Необходими продукти:
- 600 грама червено цвекло
- 150 грама прясно козе сирене
- 60 грама суров шамфастък
Необходими продукти за сос:
- 1 супена лъжица краве масло
- 1 супена лъжица брашно
- 250 милилитра пресен портокалов сок
- 6 стръка мента за украса
Приготвяне:
Червеното цвекло се измива, подсушава и поставя в алуминиево фолио, като се стяга добре. Пече се в тава в предварително загрята фурна на 180 градуса около 1 час и 10 минути. При изваждането трябва да е добре омекнало, за да се прободе. Преди работата с него трябва да се охлади.
Козето сирене за предястието се реже на съвсем малки парченца, а ядките се накълцват на ситно. Цвеклото се обелва и нарязва на тънки кръгчета.
Маслото се загрява и в него се запържва брашното, към него се налива портокаловият сок и се бърка енергично да не се получат бучки. Подправя се със сол и черен пипер. Накрая се поръсва с мента.
Поднасянето става като в голяма чиния тип плато се нарежда кръгче печено червено цвекло, отгоре се слага оваляно в шамфастък парче козе сирене и отгоре се покрива с още едно парче цвекло. Поръсва се с шамфастък, а отстрани се залива с малко сос и се украсява с листенца мента.
Коментари