Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Всичко за турското сирене на едно място

Всичко за турското сирене на едно място

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
456
Турско сирене на закуска
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
Практичен аксесоар за вашия дом:
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
9.00 лв.

Консумацията на сирене започва още на закуска в Турция, където е най-често основна съставка, и продължава през целия ден. Сиренето се сервира като начало на деня, като мезе, с рибни и месни предястия и в много типично турски ястия. На салатите се добавя и натрошено или настъргано сирене. С една дума - то е нещо много важно, когато става дума за турската трапеза.

Най-често срещаните сирена в Турция са свежи бели сирена или beyaz peynir. Тези сирена са подобни на фета. Бялото сирене е основно за закуска, като пълнеж на слоести сладкиши и други печени продукти, в салати и като предястие.

Най-добрите бели сирена идват от районите около Мраморно море, но бялото сирене се произвежда в цялата страна. Може да се направи с краве, овче или козе мляко.

Турско сирене

Друго популярно сирене в Турция е прясното сирене Кашър. То е гладко, твърдо, светложълто сирене, обикновено приготвяно от краве мляко. Подходящо е за нарязване, топене, настъргване или ядено просто така. Най-често придружава бялото сирене на закуска. Използва се и за пици, сандвичи и салати и като основна съставка в класическия турски тост, който представлява сандвич със сирене на скара.

Град Карс в североизточната част на Турция е най-известен с производството на най-доброто турско зряло сирене Кашър. Карският вариант на това любимо сирене обикновено се прави с чисто краве мляко или смес от краве и козе мляко. Тъй като сиренето старее, то образува коричка и плесен на външната страна. Вътрешната става суха и люспеста. Неговият вкус прилича най-много на италианско сирене Романо, с още по-силно ухание, богата миризма и вкус.

Турска баница със сирене

Възрастният Кашър е идеален за стъргане и най-често се яде на закуска или като част от ястия, изискващи настъргано сирене.

Толум е общ термин, използван за мека, понякога раздробена форма на бялото сирене. Направено е от козе мляко и значително се различава в различните райони на страната. Най-често се сервира като предястие преди месни храни.

Турското пушено сирене получава силен вкус в специални пушални, където гори бор. То има прекрасен аромат и богат вкус. Предлага се на колела със светлокафява коричка. Консумира се самостоятелно или се топи в сосове.

Турски сирена

Сплетеното сирене започва като регионално сирене от районите близо до Диарбекир в югоизточния регион на Турция. То е твърдо, еднородно, солено сирене, направено от краве мляко. Използва се за закуска или като съставка в някои турски мезета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest