Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Всичко за компотите на едно място

Всичко за компотите на едно място

Валентин МирановВалентин Миранов
Помощник Готвач
30
Компоти
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
22.00 лв.

Компотите се приготвят от различни видове пресни, сушени, замразени и консервирани плодове. Плодовете могат да бъдат от един вид или комбинирани.

Обработката на пресните плодове е в зависимост от техния вид. След грижливо външно почистване и измиване в студена вода някои плодове като ябълки, круши, дюли, се обелват и се отстранява семенната им част, след което се нарязват на еднакви резени.

Други плодове като праскови, зарзали, кайсии и сливи, се нарязват на половинки, като се отстраняват и костилките им. Черешите, вишните, гроздето, ягодите и малините се почистват от дръжките. Портокалите и мандарините се обелват и се нарязват на резенчета.

За да се запазят цветът и витамините, плодовете се обработват непосредствено преди употребата им. Портокалите, мандарините, дините и пъпешите не се варят, а се слагат в сварения и охладен сироп. Малините и ягодите, зарзалите и кайсиите, а така също и киселите ябълки се слагат в горещия сироп и се похлупват, за да омекнат. Сладките ябълки, твърдите круши, черешите се варят, докато омекнат.

Варенето на компотите трябва да става няколко часа преди поднасянето им. Сварените компоти се съхраняват в хладилно помещение или мазе. През това време екстрактните вещества преминават в сиропа и повишават вкусовите му качества.

Компот от ягоди

При използване на консервирани плодове се приготвя допълнително сироп от вода, захар и подправки. В сиропа по-дребните плодове се прибавят цели, а по-едрите - нарязани. Прибавя се също така и сокът, в който са били консервирани плодовете.

Замразените плодове запазват своя вкус, цвят и витаминно съдържание. Някои от тях може да се сложат в горещ сварен сироп, а други - в охладен сироп. По-дребните плодове се оставят цели, а по-едрите се нарязват на резени.

Размразяването на замразените плодове се извършва при температура от +10 до +12 градуса. Компотите от замразени плодове са за бърза консумация. Те се съхраняват в хладилник.

За подобряване вкуса и аромата на компотите се прибавят подправки като кора от лимон и портокал, карамфил, канела и вино, лимонов сок, лимонена или винена киселина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest