В наши дни човек може да се снабди с най-разнообразни продукти от почти всеки по-голям магазин, а заквасена сметана на практика се продава навсякъде. Тя обаче е сред рисковите продукти, тъй като се разваля доста бързо, ако не е съхранявана правилно.
Освен това и за нея важи това, което важи и за повечето неща, които пазаруваме отвън, а именно - не знаем какво наистина се съдържа в нея и доколко съдържанието ѝ е полезно за нашето здраве.
Ето защо е добре да се научим как сами да си приготвяме заквасена сметана, особено ако има откъде да се снабдим с домашни млека. Не забравяйте обаче, че и тях трябва да ги купувате от сигурни източници. Изпитана рецепта за направата на заквасена сметана е следната:
Заквасена сметана от домашни млека
Необходими продукти: 5 л прясно мялко, 2 с. л. кисело мляко.
Начин на приготвяне: Прясното мляко се слага да заври и се оставя така около 7 минути, след което котлонът се спира. По време на варенето ще видите, че ще се образува каймак, който трябва бързо да изгребвате с лъжица и да слагате в отделен съд. Това продължава, докато съумеете да изгребете целия каймак, а ако е необходимо, можете да затоплите млякото пак.
След това заквасвате извадения каймак с киселото мляко, разбърквате леко и оставяте съда с полуготовата сметана захлупен отгоре с кърпа да престои 5 часа. Важно е сместа да е на топло. Като измине необходимото време, ще разполагате с готова заквасена сметана.
Ето и още по-лесен вариант, при който обаче отново се използва закупен, а не домашен продукт.
Заквасена сметана, приготвена от течна сметана и лимонов сок
Необходими продутки: 250 мл течна сметана от 35 %, 3 с. л. лимонов сок
Начин наприготвяне: Към течната сметана се слагат 2 с. л. лимонов сок и се разбърква леко с лъжица. Пробва се на вкус и ако е необходимо, се добавя и останалата лъжица лимонов сок. Сместа се оставя за около 20 минути и след това така получената заквасена сметаната е готова за употреба.
Независимо коя рецепта сте избрали да изпробвате, не забравяйте, че след като направите заквасената сметана и е престояла достатъчно дълго време по описаните начини, тя се съхранява задължително в хладилник.
Предлагаме ви и няколко вкусни рецепти със сметана:
Коментари