Тортиля е кръгла и тънка питка, която се приготвя от царевично или пшеничено брашно, но без мая. Това ястие е много разпространено в мексиканската кухня - в Мексико е едно от националните ястия, а също и в Португалия, Испания, САЩ и Канада.
Искате да си приготвите сочна тортиля в домашни условия? Ето няколко рецепти, които ще са ви от полза:
Класическа рецепта за тортиля
Необходимите продукти за кората:
400 грама царевично брашно, 2 супени лъжици олио, 1 чаена чаша вода, 1 чаена лъжичка сол.
За да приготвите пълнежа ще трябват:
200 грама ситно нарязано печено месо, 1 глава ситно нарязан и запържен лук, 200 грама зрял фасул, 150 грама доматен сос, 100 грама кашкавал, подправки на вкус (традиционно се използват по-пикантните).
Начин на приготвяне:
Започнете да месите тестото за кората - към брашното добавете мазнината, солта и водата. Тестото трябва да се получи меко. От него направете топчета с големината на яйце. Оставете ги настрана за около 15-20 минути, а след това разточете всяко топче.
Кората на тортилята трябва да бъде с дебелина около 10-15 см. Загрейте предварително котлона и печете в тефлонов тиган. Обърнете кората, когато когато започнат да се получават мехурчета. Ред е на пълнежа - смесете боба, доматения сос, ситно нарязаното месо, лука и пикантните подправки. Във всяка тортиля сложете обилно количество от пълнежа и сервирайте.
Тортиля еспаньола
Необходими продукти:
4 средни картофа, 4-5 яйца, 1 средно голям лук, 2-3 супени лъжици зехтин и сол.
Начин на приготвяне:
Първо трябва да обелите картофите и да ги нарежете на парчета. В предварително нагорещен тиган сложете картофите заедно със зехтина. Запазете котлона включен на средна температура, това ще позволи на картофите да попият мазнината. Ако харесвате лук, нарежете го на малки парчета и го добавете към картофите. Пърженето продължава докато лукът не получи леко кафеникав цвят. След около 10 минути отцедете олиото.
Разбийте яйцата в отделен съд и добавете щипка сол. След това добавете картофите (и лука) при яйцата. Поставете тигана отново на печката (при същата средна температура) с малко зехтин и добавете съдържанието от купата - яйца, картофи и лук. Покрийте тигана с похлупак и оставете на огъня за около 5-10 минути. С помощта на капака обърнете омлета и го поставете отново в тигана на другата страна.
Тортилята е готова, когато и двете страни са леко кафеникави. Свалете я от печката, сложете я в чиния, почакайте малко да се изстине и яжте с удоволствие!
Коментари