Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да си направим сами одринска баклава

Как да си направим сами одринска баклава

Как да си направим сами одринска баклава
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
5.40 лв.

Одринските кори служат за направата на вкусния турски десерт баклава. Той има важна роля в турската култура и традиционна кухня като белег от идентичността на страната. Нерядко одрински кори се използват и за баница.

Баклавата е сред най-отличителните черти на Турция от страна на туристите. За тяхната оригинална рецепта са необходими одрински кори. Те представляват тънки и хрупкави слоени кори, пълнени със захар и ядки.

Одринските кори произхождат от Одрин, който днес е част от Турция. Те се смятат за част от богатата кулинарна традиция на Османската империя и са се разпространили в целия регион на Балканския полуостров.

Ето как можете да направите вкусна одринска баклава сами:

За да си направите перфектната баклава от Одрин по оригинална рецепта, са ви необходими следните съставки.

Продукти за домашни одрински кори

Одринска баклава

- 1 опаковка кори (около 400 грама);

- 200 грама ядки (най-често се използват орехи или лешници);

- 150 грама краве масло;

- 1 чаша захар;

- 1 чаша вода;

- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт;

- 1 чаена лъжичка канела;

- 1/2 чаена лъжичка карамфил;

Начин на приготвяне на одрински кори

Баклава

За да направите вкусна турска бакалва, първо, загрейте фурната на 180 °C. Пригответе пълнежа, като целта смелите ядките на ситно и ги смесите с канелата и карамфила. След това ги разделете ги на две части.

Следващата стъпка е да разтегнете половина на корите в подходяща тава, като предварително намазвате всяка кора с разтопено масло. На всяка кора добавете равномерен слой от ядките. Повторете тези стъпки няколко пъти, за да създадете множество слоеве кори и ядки.

Завършете с последен слой кори, като намажете всяка кора с масло. Изрежете баклавата на диагонални или правоъгълни парчета. След това изпечете корите в предварително загрята фурна за около 40-45 минути или докато получат златисто-кафява коричка.

Докато баклавата се пече, пригответе захарния сироп: Смесете водата и захарта в тенджера, докато не започнат да кипят. След това намалете огъня и варете още около 10 минути. Добавете ваниловия екстракт и когато баклавата излезе от фурната, я оставете я да се охлади за няколко. Накрая полейте сиропа върху нея и го оставете да попие добре в корите.

За финал оставете оригиналната баклава да се охлади добре преди да бъде сервирана на трапезата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest