Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си направим сами телешки и пилешки бульон

Да си направим сами телешки и пилешки бульон

Пилешки бульон

Приготвянето на бульон е сред най-лесните домакински занимания. Освен че не отнемат почти никакво време, бульоните са изключително полезни за нашето здраве. Ето съвети как да си приготвите пилешки или телешки бульон:

Обикновен пилешки бульон

Необходими продукти: 500 г пилешко месо с костите, 1 морков, 1 глава лук, 1 парченце пащърнак и 1 парченце целина, 1 с. л. масло, лимонов сок, магданоз и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Месото заедно с костите се нарязва на големи парчета и се слага да ври. След отстраняването на пяната се осолява и след около 1 час към него се добавят настърганите зеленчуци и всичко ври до пълна готовност на продуктите. Бульонът се прецежда и се подправя с лимоновия сок, ситно нарязания магданоз и маслото. Като добавка към бульона можете да нарежете 1 твърдо сварено яйце.

Диетичен пилешки бульон: 500 г пилешко филе, 1 парченце пащърнак и 1 парченце целина, лимонов сок, много малко сол, ситно нарязан магданоз.

Начин на приготвяне: Пилешкото месо се слага да ври и след като се махне пяната се добавят всички подправки без лимоновия сок и магданоза. След като всичко е готово бульонът се прецежда и към него се добавя магданоза и лимоновия сок.

Бульон

Традиционен телешки бульон: 400 телешки гърди с кост, 1 нарязан на ситно морков, 1 нарязана на ситно глава лук, 1 резен целина, 1 дафинов лист, 2 домата, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Телешкото месо се слага заедно с кокалите да ври. След като се махне пяната се добавя солта, целината и дафиновият лист. След около 2 часа към бульона се прибавят моркова и лука. След като всички продукти са готови се слага обеленият и нарязан на ситно домат и черният пипер. Така приготвеният бульон се прецежда и е готов за сервиране.

Силен телешки бульон, подходящ при силно изтощен организъм

Необходими продукти: 200 г телешки ребра, 200 г телешко месо, 1 настърган морков, половин глава настърган лук, ситно нарязан резен целина, няколко стръка ситно нарязан магданоз, 3 с. л. лимонов сок, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Телешките ребра и телешкото месо се измиват и се слагат да заврят. Оставят се на слаб огън около 2- 3 часа, докато месото започне да се отделя от костта. Прибавят се лука, моркова, целината и солта и всичко се вари до пълна готовност. Бульонът се прецежда и към предецената течност се добавя лимоновия сок и магданоза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest