Пащърнакът /Pastinaca sativa/ представлява кореноплоден зеленчук, който изглежда като светъл морков и е всъщност роднина на моркова, целината и корена на магданоза. Пащърнакът произхожда от Европа и Азия. Често срещан в Европа, този вид зеленчук е пренесен в САЩ от колонизаторите през 17-ти век. Пащърнакът става популярен през 19-ти и началото на 20-ти век със своя вкус, подобен на този на целината и приятен аромат и е често използван в нискокалорични рецепти.
Този жилав кореноплоден зеленчук расте най-добре в региони с хладен климат. Въпреки, че е двугодишно растение, земеделските производители култивират пащърнака като едногодишно растение.
Пащърнакът може да се намери целогодишно, като пиковият му сезон е от есента до пролетта.
Вижте повече за отглеждането на пащърнак.
Състав на пащърнака
Половин чаша пащърнак съдържа 50 калории, 0 грама мазнини, 0 милиграма холестерол, натрий, 12 грама въглехидрати, 3 грама диетични фибри, 3 грама захар, 1 грам протеини, витамин С, калций и желязо.
Пащърнакът е много богат на белтъчини, въглехидрати, целулоза, натрий, цинк, манган, мед, фолиева киселина и витамините РР, А, В и Е. В корена на пащърнака са установени значителни количества витамин В3. Захарното съдържание на пащърнака е много по-високо от това на другите кореноплодни зеленчуци - червено цвекло, ряпа, моркови, алабаш и резене.
Избор и съхранение на пащърнак
Пащърнакът се среща в месеците между септември и март, което го превръща в идеалния зимен зеленчук. Търсете дребни или средни корени, защото по-големите са твърде влакнести. Избирайте твърд пащърнак, и избягвайте такъв със следи от кафяви петна и нетипични бръчки. В хладилник се съхранява немит и увит в хартиен плик. Подобно на картофите, може да се съхранява на тъмно и сухо място, до което не достига директна слънчева светлина.
Пащърнак в кулинарията
Младият и дребен пащърнак не се нуждае от белене, просто хубаво трябва да се изтрие. По-старият пащърнак трябва да се обели и след това нареже. Ако централното стебло на пащърнака е много твърдо, трябва да се отстрани.
В кулинарията зеленчукът се използва в прясно състояние или смлян на прах и поставен в хладилник. С него се ароматизират редица ястия с или без месо. Той е основен зеленчук при гозби, приготвени с месо и картофи. Лисата му служат за подправка и украса на някои салати.
Пащърнакът може да се приготвя освен задушен и на пюре от пащърнак, също и да се изпече с други кореноплодни зеленчуци или да се нареже тънко и да се приготви като зеленчуков чипс. Голямо приложение намира в различни супи, яхнии, салати и гювечи. Вкусът на пащърнака напомня на друг зеленчук - артишока.
Преди приготвянето му, той трябва да се измие, кората му да се обели и изчисти, подобно на морков. Ако се задушава, тогава кората му сама ще падне след готвенето. В случай, че се приготвя на пюре, кората му трябва да се остави непокътната.
Пащърнакът се съчетава много добре с чесън, лук, магданоз и мащерка. Трябва да се постави в ястието преди варенето. Той не предизвиква опасни странични ефекти, поради което количеството му зависи от вкуса на всеки човек. Пащърнакът се използва и в приготвянето на пюрета за бебета - още едно доказателство за безспорните му качества. В чужбина пащърнакът се използва за ароматизиране на някои видове вино. Може да се включи и в редица полезни зеленчукови сокове.
Коренът на растението се стрива и се използва като подправка, която може да овкуси както зеленчукови, така и месни ястия. Пащърнакът си отива с всички видове меса.
Отличен вариант е да си сварите пащърнакът, като той ще има леко сладникав вкус. Може да се добавя дори към някои видове вина, сладкиши или към брашното ви за печене. Всичко зависи до голяма степен от това дали обичате да експериментирате в кухнята и да опитвате различни нови изкушения. Ако желаете, можете да го консумирате и като пресен сок.
Корените и листата на пащърнака могат да се ядат пресни, сушени, варени и задушени. Важно е да знаете, че пащърнакът става черен при рязане, а именно подобно на картофите. За да се предотврати това, нарязаните парчета се потапят в хладка вода.
Традиционно коледно ястие е пърженият пащърнак в държавите Канада и САЩ, докато в Ирландия се произвежда дори бира от корените му. Времето за готвене зависи от това на какви слайсове сте го нарязали. По-дебелите трябва да се готвят 20-на минути, а по-тънките - 10-на минути. Ако искате да подобрите вкусовите качества на кореноплодното, тогава просто го овкусете с оцет, горчица, зехтин или пък прясно изстискан лимонов сок.
Водещите диетолози добавят, че пащърнакът е отлична алтернатива на картофите и дори има по-добри хранителни качества. Можете да го комбинирате перфектно с червен лук, пушена риба или пък каперси, които ще помогнат на пащърнака да разкрие своите вкусовите си качества.
Рецепти с пащърнак
Задължително в началото измийте добре кореноплодното и срежете горната му част. След това го обелете и махнете по-тъмната му сърцевина. Нарежете го на парчета и го сварете за 7-10 минути в предварително подсолена вода, сервирайки го с масло.
Най-добре е да го готвите на пара, защото така запазва максимално полезните си свойства. Можете да го нарежете на тънки слайсове и да го поставите на решетка, която е сложена върху вряща вода за 10-12 минути или използвайте специалните уреди за готвене на пара, ако имате такъв. Накрая подправете със сол и черен пипер.
Пюре от пащърнак
Пасирайте сварените парчета в блендер и добавете 10 грама масло на 100 г пащърнак. Накрая прибавете към пюрето мляко, сол и пипер на вкус.
Пържен пащърнак
Още един вкусен и интерсен начин да приготвите кореноплодното е като го изпържете. В този случай е най-добре да изберете младите корени. Първо ги нарежете на тънки слайсове и ги пържете в предварително загрято растително масло, докато не станат златистокафяви. Ако имате стар пащърнак, тогава задължително го бланширайте преди това за 2-3 минути, а след това се запържва и се пече във фурната за 15-20 минути.
Чипс от пащърнак
Едва ли има човек, който да не обича чипс, но далеч не всеки е опитвал такъв от пащърнак. Той се прави много лесни и дори сами можете да си го приготвите. За целта го нарежете на много тънки слайсове. Можете да използвате белачка и после го подсушете добре с кухненска ролка. Пържете пащърнака в предварително загрят тиган за около 2 минути, докато не придобие златист цвят. Готовият чипс задължително се слага на кухненска ролка, за да се попие цялата излишна мазнина, а след това се поръсва със сол, пипер и каквито подправки желаете.
Пащърнакът в козметологията
Той има подхранващи и избелващи свойства, предотвратява образуването на бръчки. Етеричното масло на този зеленчук се използва в следните случаи:
1. Възпалителни процеси;
2. За борба с целулита;
3. При проблемна кожа и акне;
4. Изглаждане на бръчките;
5. Укрепване на косата и нокътната плочка.
Всички части на пащърнака се използват и за лечение на косопад. За целта сокът от него се втрива в корените за укрепване на фоликулите. Най-добре е тази процедура да се извършва в банята, когато порите вече са отворени.
Ползи от пащърнака
Бледият на цвят зеленчук, който не е съвсем привлекателен на външен вид крие значителни ползи за здравето. Консумацията му е важна за нервната система поради високите количества витамин В3. Съдържа много полезни вещества и притежава важни хранителни свойства за абсолютно всички кръвни групи.
Пащърнакът има противоревматично и противоотровно действие, действа като естествен диуретик. Възбужда апетита, а поради високото му съдържание на фибри действа регулиращо върху работата на стомашно-чревния тракт и помага при запек.
Използва се при лечение на камъни в бъбреците. Помага при глисти и болки в кръста. Съдържа активното вещество пастинацин, което действа спазмолитични и съдоразширяващо.
Заради своите ценни съставки пащърнакът е много добро средство при профилактика на сърдечно-съдови заболявания, понижава кръвното налягане и стимулира действието на защитните сили на организма.
Използва се успешно се при сърдечни неврози, колики, стенокардии и други болести. В народната медицина пащърнакът се причислява към храните, които действат като естествени афродизиаци.
Пащърнакът е много нискокалоричен продукт, което го прави много подходящ при спазването на диети.
Кореноплодното е богат източник на въглехидрати, каротин, етерични масла и витамин С. Също така съдържа не по-малко важните за всеки организъм витамини В1, В2, РР и минерални соли. Интересен факт е това, че пащърнакът се намира на едно от първите места по отношение на съдържанието си на лесно смилаеми въглехидрати сред кореноплодните култури.
Има свойството на намалява нивото на течност в организма. Наситен и с редица важни макро- и микроелементи, които могат да се сравнят с тези в спанака, но в значително по-голямо количество.
Потенциални вреди от консумация на пащърнак
Не бива да се консумира пащърнак, ако имате индивидуална непоносимост, а също така е противопоказан за малките деца. Не е добре да се приема в случай на фотодерматоза, а именно при силно чувствителна кожа, която лесно се възпалява под действието на слънчевите лъчи. Това се причинява от така наречените фурокумарини в състава на пащърнака, които спомагат за увеличаването на чувствителността на кожата към светлина.
Интересен факт, който малко хора знаят е това, че листата на това кореноплодно отделят специфични вещества и по-точно етерични масла, които имат способността да предизвикват леко изгаряне на кожата. Именно затова е важно да се използват ръкавици при контакт с пащърнака в много горещите дни и по-точно с листата му.
Народна медицина с пащърнак
Според нашата народна медицина пащърнак се прилага при заболявания на отделителната система - главно камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур. Използва се и срещу стенокардия и сърдечна невроза.
Приема се главно под формата на извлек. За целта две чаени лъжички стрити корени от пащърнак се попарват с две чаши вряла вода, престояват половин час, след което сместа се прецежда и се изпива наведнъж. Това е доза, която се приема три пъти дневно преди хранене, а лечебния курс трае 20 дни.
Вижте още нашите предложения за рецепти с пащърнак.
Коментари
Необходими продукти:1КГ. пащарнак, 1супена лъжица пчелен мед или кафява захар.
Приготовление:Нарязвате добре изчистения и обелен пащарнак на лентички или филийки с дебелина 1 см.Слагате го на парна баня да омекне, след което потапяте в предварително разтворен в чаша вода мед или кафява захар. Подреждате в тавичка, обилно намазана с масло, и с остатъка от медената вода ги поливате. Запичате във фурната 25 до 30 минути на 185 градуса, да се получи цвят карамел.