Зимата е времето на корените - корени от магданоз в супата или универсалният кореноплоден - пащърнакът, не е дилема, защото всеки от тях има своето място в кулинарията.
Пащърнакът е вкусен, здравословен и лесен за приготвяне, както и добре смилаем зеленчук. Затова този роднина на моркова увеличава феновете си все по-забележимо.
На практика пащърнакът и коренът от магданоза са много сходни и затова често ги бъркат. Сезонът и на двата зеленчука са есента и зимата. И двата са бели и се приличат по форма на моркова. Това сходство не е случайно.
Разлики между пащърнак и корен от магданоз
Според ботаниците пащърнакът е кръстоска между моркова и магданоза, а корените на магданоза се разглеждат като подвид на познатата подправка.
Въпреки тези сходства обаче има и визуални разлики. Корените на магданоза са с дебелина 3-5 сантиметра и дължина 20 сантиметра. Пащърнакът е по-дълъг и има по-голяма глава. При пащърнака листата са извити надолу, докато на магданоза са изправени нагоре.
Най-фината разлика между двата зеленчука е вкусът им.
Кулинарна употреба на пащърнака и корена магданоз
Пащърнакът мирише като моркова и има тръпчивата сладост на ореха. През зимата вкусът му става по-мек и сладък.
Съчетава се добре с моркова и картофа и е идеална съставка в супите, яхниите, с пържените или печени зеленчуци на фурна, или карамелизирани, направени на пюре, търпи и други обработки.
Коренът на магданоз ухае на подправката магданоз, лекият оттенък на анасон се чувства ясно. Затова е идеален за всякакви супи и яхнии. Не е добра идея за фигурата обаче, когато се добавя към гарнитурата.
И за двата зеленчука важи, че колкото е по-малка главата, толкова е по-пресен и нежен вкусът. Трябва да е гладък и неповреден. Лесно се съхраняват в хладилник до 1-2 седмици в отделението за зеленчуци. Пащърнакът може да се бланшира и да се замрази след това.
В сурово, пържено или задушено състояние пащърнакът си подхожда с пържените картофи. Върви добре както с домашните ястия, така и с изискани гурме специалитети. Пюрето от пащърнак е добра гарнитура за дивечовото месо.
Корените от магданоз също не отстъпват по този показател. Те стават идеално за супи, деликатен акомпанимент са за домашни птици. Може да се задуши с масло и да се поръси с нарязан магданоз. Възможностите са многобройни.
Ползи на пащърнака и корена от магданоз
Пащърнакът действа много добре за регулиране на стомаха и е подходящ както за възрастни, така и за деца. Лесно смилаем е и съдържа витамини от група В, калий и калций.
Корените на магданоза са пък подходящи за имунитета. Той осигурява витамин С за тялото, а също желязо, протеини и калций.
Коментари