Пащърнакът представлява кореноплоден зеленчук, който прилича на светъл морков и дори е роднина на целината и морковите. Пащърнакът може да се закупи целогодишно, но пиковият му сезон е зимата. Зеленчукът има бял до светложълт цвят, по-жилест и твърд е от морковите, но след като се подложи на термична обработка, омеква добре.
Когато купувате пащърнак, избирайте такъв със средни размери (колкото голям морков). Зеленчукът не трябва да има кафяви петна или наранявания. Ако пащърнакът е с листа, те трябва да са свежи и зелени.
Пащърнакът има земен, но сладък вкус, който позволява да се използва за приготвянето на яхнии и супи, както и да се запича във фурна. Вкусът на пащърнака се допълва много добре от мащерка, магданоз, чесън и лук. С пащърнака се приготвят както ястия с месо, така и безмесни ястия. Може да влага в различни салати, да се нареже на тънко и да се приготви като чипс. От пащърнак се приготвят пюрета за бебета.
Макар и да не е от най-любимите зеленчуци, пащърнакът има редица ползи за здравето. Той съдържа високи количества витамин В3, действа като естествен диуретик, възбужда апетита, регулира работата на стомашно-чревния тракт и помага при запек.
Помага при камъни в бъбреците, глисти, намалява кръвното налягане, стимулира защитните сили на организма. Намалява коликите, а някои хора го причисляват към храните-афродизиаци.
Вижте и някои рецепти с пащърнак: Бебешко пюре от пащърнак, Джинджифилова супа с пащърнак и целина и Пикантен чипс от пащърнак по сицилиански.
Коментари