Пащърнакът е кореноплоден зеленчук, който е сроден на моркова. Сокът му има ниско съдържание на натрий и калций, което намалява неговата хранителна стойност. За сметка на това той е богат на калий, фосфор, сяра, силиций и хлор, които превръщат сока от неговите листа и корени в ценно терапевтично средство.
Значителното количество силиций и сяра е особено полезно при чупливи нокти. Елементите фосфор и хлор са важни за белите дробове и дихателната система като цяло. Това прави сока от пащърнак полезен при лечение на туберкулоза, пневмония и емфизем.
Високото съдържание на калий подхранва мозъка и от тази гледна точка сокът на този зеленчук се препоръчва при заболявания, засягащи мозъчната дейност.
Предупреждение: Написаното по-горе се отнася единствено за градинския пащърнак, но не и за дивия, тъй като той съдържа някой токсични съставки.
Преди приемането на каквито и да било сокове е хубаво да се консултираме с лекар, за да сме сигурни, че използваме правилната билка за заболяването.
Дори и като превантивна мярка е задължително да бъдем много внимателни с употребата на соковете, тъй като всяко нещо, с което се прекали, макар и лечебно, започва да вреди и се отразява зле на организма.
Коментари