Лятото ни е заредило със силни емоции, имаме заряд за дълго, но идва нов сезон, а с него и емоцията се сменя.
Промяната настъпва независимо дали сме готови за нея или не. Нека запазим лятното настроение чрез нова емоция, но да влезем в други релси - тези на есента, която няма да е скучна или безцветна, тя ще е пъстра и красива. Ако си поставим за цел две седмици да готвим в различен цвят, това е сезонът, през които бихме успели.
А сезонните плодове и зеленчуци са с най-добри вкусови качества именно сега. Нека започнем кулинарния си експеримент с карфиол, пащърнак, зеле, целина, тиквички, броколи, спанак, моркови, тиква, червени чушки, червено цвекло, гулия, картофи, патладжан - т.е. имаме по един зеленчук за всеки ден, една цветна дъга, емблематична за есента.
Карфиолът и зелето са много вкусни, ако предварително се сварят, а след това се запекат на фурна - съответно карфиолът с яйца, сирене и кашкавал, а зелето - с домати и месо.
Броколите се комбинират страхотно със сметана и топено сирене.
Тиквата можете да приготвите по много начини, но опитвали ли сте пълнена тиква със свинско месо и сос.
Картофите могат да се приготвят като целувки, меки и пухкави отвътре и с хрупкава коричка отвън, а за по-малко познатите пащърнак, целина и гулия вижте три лесни рецепти:
Крем супа от пащърнак
Трябва ви 500 г пащърнак, 2 глави лук, 50 г масло, 1 ч.л. кимион
Начин на приготвяне: Лукът се задушава в маслото направо в тенджерата, в която ще варите супата, добавя се кимионът. Пащърнакът се изчиства и нарязва на кубчета и се добавя към останалите продукти в тенджерата. Добавя се 1 литър вода или бульон и се вари до омекване на пащърнака. Оставя се да поизстине и се пасира.
Рецептата е лесна и ще ви даде възможност да се запознаете с вкуса на пащърнака, за да знаете за в бъдеще с какво можете да го комбинирате.
Разядка с авокадо и целина
1 бр. авокадо, сока от 1/2 лимон, сол и черен пипер на вкус, стъбла от целина, перата от 1 стрък зелен лук
Начин на приготвяне: Намачкайте авокадото и го овкусете. Добавете лимоновия сок. Поръсете с нарязаните на ситно пера от зелен лук. Сервирайте с нарязани на ситно стъбла от целина.
Тази рецепта е толкова свежа и провокативна за сетивата ни, че дълго ще си спомняме вкуса и емоцията от сблъсъка с ароматите ѝ.
Гулията /Heliantnus tuberosus/ е известна в България като земна ябълка, родината и е днешна Бразилия, а в Европа била пренесена в началото на 17 век заедно с робите. По хранителни качества може да замени картофите, тя може да се вари, пържи, както и да се соли и маринова, и е изключително полезен продукт за здравословно хранене и за есенни рецепти.
Същинско пиршество за сетивата е комбинацията ѝ с домат, лук, ябълка, риган и зехтин. Пригответе вкусната салата с гулия, като използвате две-три грудки гулия, един домат и ябълка и овкусете по свои вкус с риган и зехтин.
Препоръчвам ви да пробвате да изпълните по една рецепта с всички изброени тук зеленчуци, а след тези две седмици ще имате умения при приготвянето на богато разнообразие от рецепти, както и още по-силен хъс и желание да експериментирате с цветовете на сезона.
Коментари